KNHS


Heffernan wint zilver voor Nederland op WK jonge eventing paarden 22 oktober 2007

LE LION D'ANGERS (Fra) (KNHS) - Andrew Heffernan (Nantwich Cheshire - Eng), in 1997 voor het eerst en tot nu toe voor het laatst voor Nederland aan de start tijdens de military van Boekelo - legde in het Franse Lion d'Angers met Newton de la Love voor Nederland beslag op de tweede plaats in het individuele WK klassement voor zesjarige eventing paarden. Iris Pemen (Rijsbergen) werd in dit WK, dat zich laat vergelijken met de WKs voor jonge dressuurpaarden in Verden en het WK voor jonge springpaarden in Lanaken, met Acroliance Embregts beslag op de negende plek.

Heffernan reed zich in de dressuur naar de eerste plaats in het klassement en hij wist die koppositie in de uithoudingsproef, dankzij een geheel foutloze wedstrijd, vast te houden. Zijn voorsprong op de Duitser Frank Ostholt met Quite Easy bedroeg 1.7 p. en een afgeworpen bal in het afsluitende springen telt voor 4 punten. Ostholt bleef foutloos en Heffernan gooide een balk uit de ondersteuning, waardoor Heffernan het zilver behaalde en Ostholt het goud. Camille Piat uit Frankrijk werd derde met New de la Berchere.
Het springen gooide het klassement nog behoorlijk door elkaar, want de Nieuw Zeelander Andrew Nicholson klom met Mr. Cruise Contral van een elfde plek na het springen op naar de vierde plek in de eindstand dankzij een foutloos springparcours. Iris Pemen, na de dressuur nog elfde, klom dankzij een geheel foutloze cross op naar de achtste plek en had, als zij in het afsluitende springen foutloos had weten te blijven, brons binnen kunnen halen. Er werd echter een springfout gemaakt waardoor zij uiteindelijk als negende eindigde. Jan van Beek (Rijsbergen) eindigde in dit WK op de 27ste plaats.

Bij de zevenjarige paarden ging het goud naar Cast Away II, bereden door de Britse Piggi French, terwijl de Duitser Michael Jung met La Biosthetique Sam het zilver opeiste, voor de Australische Lucinda Fredericks met Prada. Jan van Beek legde hier met Troy beslag op de elfde plaats, net achter de Britse amazone 'met haar roots in de Brabantse Peel' Lucy Wiegersma. Jan van Beek heeft eerder dit jaar met Troy deelgenomen aan de Olympische testwedstrijd in Hong Kong en wekte toen al de indruk een eventing paard met veel potentie te hebben. Florinoor Hoogland (Den Dolder) werd met Fly In Kiwi 33ste, terwijl Harm Snoeck (Radewijk) met Flathley 42ste werd.

Opvallend was het in omvang groter wordende contingent in Nederland gefokte paarden dat aan de start kwam van deze twee wereldkampioenschappen. Was tot voor kort de eventing sport hoofdzakelijk voorbehouden aan zeer hoog in het bloed staande paarden, nu de steeple is verdwenen lijken de in Nederland gefokte paarden ook hun stempel te kunnen gaan drukken in deze discipline, net als dat al gebeurt in het springen en de dressuur. Bij de zevenjarigen liep Barlovento onder Nicolas Touzaint naar de negende plaats. Dit paard heeft Gervantus als vader en komt uit een moeder van Heino. Troy werd elfde met Jan van Beek, heeft Jumbo Jet als vader en komt uit een moeder van Ircolando. Cadiz van de Française Marie Christine de Lauri heeft als vader Mesto, maar de moeder van Cadiz, de merrie Adonna, heeft Nocturn als vader. Verder liepen bij de zevenjarige paarden mee een jonge Able Albert xx, een nakomeling van Voltaire en een jonge Indoctro.
Selina Elliot (Eng) stuurde Orlando naar de zevende plek in het WK voor zesjarige paarden en dit paard heeft Corland als vader en komt uit een moeder van Lancelot. Golden Boy, die elfde werd met de Italiaan Alessandra Gherardi komt uit een moeder die de volbloedhengst Troublemaker xx tot vader heeft, die ook in Nederland ter dekking heeft gestaan. Op de 28ste plaats staat Unimorka van de Finse Pauliina Martilla. Vader van dit paard is Elmshorn uit een moeder van Abgar. Verder komen we nog tegen Anchor, gereden door de Fin Cajus Aminoff en Anchor heeft een dochter van Widor als moeder. Dit zijn allemaal paarden die hun roots hebben liggen in de KWPN fokkerij. Acroliance Embregts van Iris Pemen, die negende werd, staat geregistreerd bij het NRPS en heeft Acrobaat als vader.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag WK 6-jarige eventing paarden:


1) Frank Ostholt (Dui) - Quite Easy - 45.00
2) Andrew Heffernan (Ned) - Newton de la Love - 47.30
3) Camilla Piat (Fra) - New de la Berchere - 50.40 9) Iris Pemen (Rijsbergen) - Acroliance Embregts - 53.10 27) Jan van Beek (Rijsbergen) - Bridget - 67.60

Uitslag WK 7-jarige eventing paarden:


1) Piggy French (Eng) - Cast Away II - 39.80
2) Michael Jung (Dui) - La Biosthetique Sam FB - 40.40
3) Lucinda Fredericks (Aus) - Prada - 44.00 11) Jan van Beek (Rijsbergen) - Troy - 49.00
33) Florinoor Hoogland (Den Dolder) - Fly In Kiwi - 92.80 42) Harm Snoeck (Radewijk) - Flathley - 233.60

Meer info zie: www.mondialdulion.com