KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

23-10-2007

Wereldkampioenen krijgen Matchrace training

Wereldkampioenen in de 470 klasse Marcelien de Koning en Lobke Berkhout en vice-wereldkampioenen Sven en Kalle Coster in de 470 klasse hebben vorige week in Sneek een speciale drie daagse Matchrace training gekregen van Klaartje Zuiderbaan (6de Wereldranking
Matchracen vrouwen).

Het initiatief kwam van coaches Jacco Koops en Daniël Smith. De Aanleiding voor deze extra oefening is het feit dat matchrace achtige acties een doorslaggevende rol kunnen spelen tijdens de nieuwe medal races van reguliere Olympische zeilevenementen.

Matchracen is de meest simpele wijze van het houden van een
zeilwedstrijd. Er zijn twee gelijke boten, een startlijn en een bovenboei nodig. Er worden korte wedstrijden gevaren. Een wint de ander verliest.

Matchracen kent een afwijkende startprocedure. Er wordt een zogenoemde Dipstart gemaakt. De boten moeten zich vanaf het voorbereidingsein elk aan één kant van de lijn bevinden.

Voor de start wordt getracht om de andere boot een overtreding te laten maken of in een positie te manoeuvreren dat hij een slechte start maakt. Vaak wordt de wedstrijd in deze periode (prestart) beslist.

Deze manoeuvres worden in toenemende mate toegepast in de medal races van reguliere zeilwedstrijden in Olympische klassen zoals de 470. In deze medal races strijden de beste tien teams van een serie om de dubbele punten in een allesbeslissende race.

Het bedrijf Geuzenboats uit Sneek heeft een tweetal Tirion boten beschikbaar gesteld voor de training van de Delta Lloyd
kernploegleden. De boten voldoen perfect voor het Matchracen. Na een traing van drie dagen hadden de beide Costers, Berkhout en de Koning zich aardig wat match race trucjes eigen gemaakt.

Trainer Jacco Koops: Het enthousiasme was groot en de leercurve enorm stijl. Op naar de volgende keer.

De Koning: Het was waanzinnig leuk om te doen en goed om met de beste matchracester van Nederland te zeilen. Heel handig om via haar steeds nieuwe situaties te horen en door te spreken.

Het werd uiteraard spannend. De Koning gaat verder. Want met zulke fanatiekelingen gaan we altijd voor de winst. We gaan dit zeker nog met de 470 ook doen zodat we het echt kunnen toepassen in onze eigen medal races. Kortom het is zeker voor herhaling vatbaar.