Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Van parabool tot parabel!

Groningen | 11 oktober 2007
Ten zuiden van de es van Schipborg ligt het paraboolduin. Een zandrug met eeuwenoude graf- en brandheuvels. De Strubben-Kniphorstbosch - tussen Schipborg, Anloo en Annen, midden in Nationaal Park Drentsche Aa - is een bijzonder gebied. Vanwege het rijke verleden en vanwege de inspirerende en soms mystieke verhalen die dat oplevert. Van parabool tot parabel zou het motto kunnen zijn.

Staatsbosbeheer, sinds enige tijd beheerder van Strubben-Kniphorstbosch, is benieuwd naar de verhalen over het gebied. Daarom betrekt de organisatie bewoners en belangstellenden bij het opstellen van het nieuwe beheer- en inrichtingsplan. De derde informatiebijeenkomst is op maandag 22 oktober in Café De Grutter, Brink 18 in Annen. Het programma begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom.

Natuur en cultuur
De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland: een gebied met prachtige natuur en vele verwijzingen naar het verleden. Naast graf- en brandheuvels zijn er ook hunebedden en urnenvelden, de galgenberg, oude karrensporen en natuurlijk de strubben. Bureau Overland maakte een cultuurhistorische inventarisatie die op 8 mei werd gepresenteerd aan bewoners en belangstellenden. Strootman Landschapsarchitecten kreeg daarna de opdracht een visie voor het gebied op te stellen. Een groep deskundigen, vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Anloo, Annen en Schipborg en medewerkers van Staatsbosbeheer adviseren daarbij. Op 3 juli presenteerde Berno Strootman de hoofdlijnen van de eerste visie aan de bewoners. Het opstellen van een nieuw beheer- en inrichtingsplan voor Strubben-Kniphorstbosch wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Stimuleringsfonds voor Architectuur op grond van de Regeling Projectsubsidies Belvedère.

Derde bijeenkomst
De commentaren en ideeën uit de tweede bewonersbijeenkomst zijn inmiddels verwerkt in een concept beheer- en inrichtingsplan. Op 22 oktober wil Staatsbosbeheer bewoners en belangstellenden opnieuw informeren. Bovendien wil de organisatie graag weten hoe betrokkenen nu denken over de plannen en de prioriteiten in de voorgestelde maatregelen. Voor bewoners en belangstellenden is het een laatste kans om `live' hun stem te laten horen. Voor wie er niet bij kan zijn, is er de mogelijkheid om de pagina Inrichtings- en beheerplan Strubben - Kniphorstbosch nog commentaar te geven.

Vervolg
Na 22 oktober gaat Strootman Landschapsarchitecten aan de slag met het definitieve beheer- en inrichtingsplan. Dat wordt uiteindelijk vastgesteld door Staatsbosbeheer, na overleg met de begeleidingsgroep. Volgend voorjaar starten de eerste beheermaatregelen om van De Strubben-Kniphorstbosch een gebied te maken dat recht doet aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis.