Socialistische Partij

Gerkens vraagt opheldering over miljoenensof met software Justitie


22-10-2007 * SP-Kamerlid Arda Gerkens wil van staatssecretaris Albayrak opheldering over het zoveelste uit de hand gelopen ICT-project van de overheid. Het ministerie van Justitie kocht jaren geleden een programma om de diensten in het gevangeniswezen in te roosteren en betaalde voor de aanschaf circa 430.000 euro. Inmiddels zijn de projectkosten echter gestegen tot 9 miljoen euro, blijkt uit een vertrouwelijk rapport.

Arda GerkensGerkens wil weten hoe het project zo heeft kunnen ontsporen en of het einde nu in zicht is. Gerkens: "De Algemene Rekenkamer maakt, naar aanleiding van een SP-motie, een analyse van ICT-projecten bij de overheid, dat zullen we moeten afwachten. Maar het heeft er alle schijn van dat de overheid softwareprojecten maar niet tot een goed einde kan brengen. Daar gaat iets structureel fout. Hoeveel moet het de belastingbetaler nog kosten voordat de overheid leert van dit soort kapitale fouten? Het lijkt er op dat het projectmanagement wel erg vaak faalt."

Gerkens heeft Justitie-minister Hirsch-Ballin gevraagd of het rapport correct is en wat de oorzaak van de problemen is. Ook wil ze weten waarom eventuele problemen vooraf niet zijn ingecalculeerd. Verder wil ze weten welke stappen worden genomen om te voorkomen dat de kosten nog verder uit de hand gaan lopen.