PvdA Rotterdam


PvdA maakt zich hard voor pensioenen havenarbeiders

Aegon weigert te praten over teruggave van geld aan havenarbeiders die deelnamen aan het voormalige pensioenfonds. Dat is echt schandalig, vindt PvdA-raadslid Claus Verbrugge.

Verbrugge is bezorgd over het pensioenfonds voor havenarbeiders. Dit fonds is sinds enige tijd in handen van Aegon. Er staat 786 miljoen euro aan zogenaamd beklemd vermogen op de bank, dat bestemd is voor arbeiders die tussen 1947 en 1998 in dienst zijn geweest.

Dit geld moet terug naar de deelnemers aan het voormalige pensioenfonds, aldus Verbrugge, Maar Aegon weigert mee te werken of zelfs er over te praten. Dat is dus echt schandalig!

De SBPVH (Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de vervoer- en havenbedrijven), bestaande uit werknemers en werkgevers, is bang dat Aegon de 786 miljoen euro uiteindelijk in eigen zak steekt als alle pensioengerechtigden zijn overleden. Ook de PvdA vreest dit en wil snel duidelijkheid over de pensioenen.

Havenarbeiders die Rotterdam tot een grote haven hebben gemaakt, krijgen nu maar een klein pensioentje. Als al die miljoenen beschikbaar komen voor de overgebleven gerechtigden, dan krijgen ze een leuk en noodzakelijk extraatje, stelt Verbrugge.

De PvdA heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Verbrugge wil dat de wethouder Aegon aanspreekt op de ontstane situatie en aandringt op gesprekken tussen de stichting SBPVH en Aegon.

In Amsterdam heeft de PvdA het Amsterdamse stadsbestuur tegelijkertijd dezelfde vragen gesteld.

51fd61.jpg

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Claus Verbrugge, 06-2475151

Bijlage: schriftelijke vragen aan het college van B&W

Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam T: 010-417 2105 F: 010-4120845 E: pvda@stadhuis.rotterdam.nl

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Rotterdam, 22 oktober 2007
Betreft: Pensioenen haven

Geacht College,

De SBPVH (Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de vervoer- en havenbedrijven), bestaande vakbonden en werkgevers, heeft grote zorgen over gelden uit het voormalige bedrijfstakpensioenfonds voor het havenpersoneel. Het Pensioenfonds is in 1998 opgegaan in de Stichting Optas. Optas heeft alle activiteiten nu voor 1,3 miljard euro verkocht aan Aegon.

Bij de overname is ook het beklemd vermogen overgegaan naar die verzekeraar. De stichting SBPVH is bang dat de premies die werknemers en werkgevers tot 1997 hebben ingelegd, door de deal tussen stichting Optas en Aegon nu niet ten goede komen aan de pensioengerechtigden, maar uiteindelijk in de winsten van Aegon zullen verdwijnen. Het gaat om een bedrag van 786 miljoen euro. Met werkgevers en werknemers in de haven is de PvdA van mening dat ingelegde premiegelden uiteindelijk altijd ten goede moeten komen aan de pensioengerechtigden.

De stichting SBPVH is van mening dat het beklemd vermogen door Aegon aangewend moet worden om de lage pensioentjes op een redelijke wijze te indexeren. Tot op heden Tot op heden wenst Aegon niet in gesprek te komen met de vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers.

De PvdA vindt dat schandalig en maakt zich ernstige zorgen. Wij willen u daarom de volgende vragen stellen:


1. Bent u op de hoogte van de verschillen van mening tussen de stichting SBPVH en Aegon?
2. Bent u het met ons en de stichting SBPVH eens dat de ingelegde pensioenpremies altijd ten goede moet komen van de pensioengerechtigden?
3. Deze arbeiders hebben jarenlang hard gewerkt, waardoor Rotterdam een wereldhaven is geworden. Bent u bereid om Aegon hierover aan te spreken en aan te dringen op een gesprek met de vertegenwoordigers van de stichting SBPVH?

Met vriendelijke groet,

Claus Verbrugge


---- --