Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlandse garnalenvisserij op weg naar verduurzaming

Maandag 22 oktober is een belangrijke stap gezet naar de verduurzaming van de visserij op garnalen in de Wadden- en Noordzee. De garnalensector sluit een contract met de onpartijdige certificeerder, Food Certification International (FCI), die gaat toetsen of de garnalenvisserij voldoet aan de eisen van het keurmerk voor een duurzame visserij van het Marine Stewardship Council (MSC). Visserij, handel en maatschappelijke organisaties hebben samen gewerkt om dit te bereiken.

Twee jaar geleden kwamen de garnalenvisserij, handel en natuurorganisaties Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging voor het eerst bij elkaar om te kijken op welke wijze de garnalenvisserij in de Wadden- en Noordzee zou kunnen verduurzamen. De betrokken partijen hebben in 2006 besloten om te verkennen of de garnalenvisserij kan voldoen aan de eisen van het onafhankelijke keurmerk voor een duurzame visserij van het Marine Stewardship Council. Er is inmiddels een bestuur onder voorzitterschap van de voormalige LNV Staatsecretaris Geke Faber, die het proces van verduurzaming begeleidt. Een werkgroep zorgt voor de inhoudelijke begeleiding: vertegenwoordigers van de visserijsector (Bert Keus, Pim Visser en Johan Nooitgedagt), natuurorganisaties Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging en Kees Lankester (Scomber). Het traject is tot dusverre mede mogelijk gemaakt door gulle steun van Stichting DOEN, het Wereld Natuur Fonds, het Ministerie van LNV en de Nederlandse garnalenhandelaren.

In de zomer van 2006 is een zogenaamde pre-assessment uitgevoerd. Dit is een soort vooronderzoek voor MSC-certificering, waarbij mogelijke knelpunten in de visserij worden gesignaleerd. Met name de effecten van bodemberoering en discards (bijvangst van vis en bodemdieren die niet aan wal worden gebracht) bleken punten van zorg. Een 15-tal vissers is momenteel bezig verschillende technische aanpassingen in de praktijk uit te proberen om zo discards en bodemberoering te verminderen. Zodoende kunnen zij goed anticiperen op het onderzoek van de certificeerder en wordt de kans van slagen groter.

De onpartijdige certificeerder FCI toetst de komende 18 maanden de visserij op een reeks criteria, die in de internationale standaard van het Marine Stewardship Council zijn vastgelegd. Er wordt niet alleen een beoordeling gegeven van de huidige praktijk, maar ook aanbevelingen om de visserij in de toekomst verder te verbeteren.

Dit initiatief komt uit Nederland, maar het is de bedoeling dat de hele Noordzee garnalenvisserij gaat voldoen aan de eisen van MSC. Discussies met Duitse, Deense, Engelse en Belgische vissers en visserijorganisaties zijn al gaande. Ook met buitenlandse natuurorganisaties wordt gesproken. Nederland en Duitsland zijn verantwoordelijk voor 87% van de totale aanlandingen, Denemarken voor 11% en de rest komt uit Engeland en België.

----- Einde bericht -----

Contact namens de werkgroep:

Stichting van de Nederlandse Visserij: Johan Nooitgedagt, 06 53331313

Waddenvereniging: Paddy Walker, 06 53408818, walker@waddenvereniging.nl

Stichting De Noordzee: Esther Luiten, 06 21825720, e.luiten@noordzee.nl

Meer informatie over het project, het keurmerk van de Marine Stewardship Council en hoe certificering werkt: www.crangon.nl