Gemeente Amersfoort
Persbericht 3 - 18.00

Grote brand in binnenstad Amersfoort

In de Amersfoortse binnenstad is maandag 22 oktober 2007 een grote brand uitgebroken. Er zijn geen gewonden gevallen. De ruime omgeving van het gebouw is afgesloten voor verkeer. Panden in de directe omgeving zijn ontruimd. Voor omwonenden is het stadhuis (Stadhuisplein 1) ingericht als opvanglocatie.

Er is een publieksinformatienummer geopend: 033-4695950.

De brand is ontstaan bij het Armando Museum, gevestigd in de Elleboogkerk aan de Langegracht 36. Het pand en de toren zijn niet meer te redden. Ook de naastgelegen panden (nummers 37 en 38) worden als verloren beschouwd. De panden op nummer 39 en 40 lopen gevaar om verloren te gaan.

Geen asbest
Voor zover bekend is er geen asbestgevaar. Zoals gebruikelijk worden uit voorzorg wel metingen door de brandweer in de omgeving gedaan. Uit eerste meting blijkt geen aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

Ontruiming
Enkele gebouwen aan de Krommestraat, Nieuweweg en Breestraat worden ontruimd in verband met instortingsgevaar van de toren van het gebouw. Betrokkenen bewoners worden opgevangen in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Er worden voorbereidingen getroffen voor nachtopvang voor mensen die niet naar hun woning kunnen terugkeren.

Afsluiting
De ruime omgeving van het gebouw is afgesloten voor alle verkeer. Het gaat om 't Zand, Breestraat (tot aan de Bollebrug), Havik, Langegracht, Krommestraat, Kleine en Grote Spui, De Vijver. Iedereen die in dit gebied woont, wordt doorverwezen naar de opvang in het stadhuis. Er is nog geen zicht op het moment waarop de afsluiting wordt opgeheven.

Over de oorzaak kan op dit moment nog niets gemeld worden.

Noot voor de redactie,