Avantium zet grote stap in biobrandstof ontwikkeling

22/10/2007 07:55



PR Newswire



AMSTERDAM, October 22 /PRNewswire/ --

- Brandstoftest toont potentieel aan van "Furanics"

Avantium heeft vandaag een doorbraak bekend gemaakt in de ontwikkeling van nieuwe biobrandstoffen. Het Amsterdamse technologiebedrijf maakte de veelbelovende resultaten bekend van brandstoftests. Avantium ontwikkelt een nieuwe generatie biobrandstof met sterk verbeterde brandstofeigenschappen en veel lagere productiekosten in vergelijking met huidige biobrandstoffen.

Avantium ontwikkelt sinds een aantal jaren een nieuwe generatie biobrandstof onder de naam "Furanics", die geproduceerd kunnen worden uit biomassa, zoals suikers en andere koolhydraten. Avantium maakt hiervoor gebruik van haar gepatenteerde high-throughput R? technologie. Avantium Furanics heeft een aantal significante voordelen ten opzichte van huidige biobrandstoffen zoals bio-ethanol en biodiesel.

Het bedrijf kondigde vandaag aan dat het recent succesvolle brandstoftests heeft afgerond, die het potentieel aantonen van deze nieuwe biobrandstof. De tests werden uitgevoerd door Intertek, een onafhankelijk testcentrum in Geleen. Voor de tests werd een Citroën Berlingo met een normale dieselmotor gebruikt. Hiervoor werd een reeks van mengsels gemaakt van normale diesel en Avantium Furanics biobranstof. Voor alle mengsels werden positieve resultaten gemeten. De testmotor liep constant op de nieuwe biobrandstof gedurende enkele uren. Uit de analyse van de uitlaatgassen bleek een significante vermindering van roet (fijnstof). Bovendien bevatten Furanics biobrandstoffen geen zwavel, hetgeen een groot milieuvoordeel is ten opzichte van fossiele diesel.

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium: "De uitstekende resultaten van deze brandstoftests bewijzen het potentieel van onze nieuwe generatie biobrandstof en vormt daarom een zeer belangrijke mijlpaal voor ons biobrandstof ontwikkelings-programma. De significante vermindering van de roetuitstoot in de uitlaatgassen van onze Furanics is een veelbelovend resultaat. Roet en fijnstof zijn vanwege milieu en gezondheidsrisico's een groot probleem van dieselmotoren. We zijn hard op weg om een nieuwe generatie biobrandstof te ontwikkelen met betere brandstofeigenschappen en veel lagere produktiekosten dan bestaande biobrandstoffen. Dit komt voornamelijk doordat de produktiemethode van Furanics goed aansluit bij bestaande chemische proces technologie en bij de aanwezige infrastructuur. Uiteindelijk is het ons doel om een biobrandstof te ontwikkelen die kan concurreren met fossiele brandstoffen."

Avantium is van plan om meer brandstoftests uit te voeren in 2008 om motorprestaties en lange termijn effecten van deze Furanics te bestuderen.

Avantium kondigde vandaag ook aan dat het meer dan 12 patenten heeft ingediend op het produceren en toepassen van Furanics. Dit vormt onderdeel van de strategie van het bedrijf om een brede patentportfolio op te bouwen rond haar biobrandstofprogramma. In september 2007 werden de eerste twee patentaanvragen van Avantium op het gebied van Furanics gepubliceerd, waarin onder andere het gebruik van Furanics als brandstof en de verschillende Furanics produktieroutes vanuit suikers zijn geclaimed.

Recent heeft het bedrijf Dr. Ed de Jong aangesteld om het biobrandstofprogramma van Avantium te gaan leiden. Ed de Jong is een wereldwijd erkend expert op het gebied van biomassa conversie. Hiervoor was hij onder andere werkzaam bij de Universiteit Wageningen & Research Centre.

Over Furanics

Avantium ontwikkelt een nieuwe generatie biobrandstoffen onder de naam "Furanics". Furanics zijn produkten die geproduceerd kunnen worden op basis van biomassa, zoals suikers en andere koolhydraten. Koolhydraten zijn wereldwijd de meest voorkomende vorm van biomassa. Avantium ontwikkelt chemische, gekatalyseerde produktiemethoden om op een efficiente wijze Furanics te produceren. Behalve als biobrandstoffen, kunnen Furanics ook gebruikt worden voor tal van andere chemische toepassingen, zoals voor de produktie van bioplastics.

Profiel Avantium

Avantium is een toonaangevend technologiebedrijf op het gebied van high-throughput R?, dat opereert in de energie, chemische en farmaceutische industrie. Het bedrijf gebruikt deze unieke en gepatenteerde technologie voor het ontwikkelen van producten en processen op het gebied van nieuwe generatie biobrandstoffen en bio-chemicaliën, en verbeterde kristalvormen van bestaande medicijnen. Avantium heeft de toegevoegde waarde en kracht van deze technologie bewezen door R? diensten te verlenen en apparatuur te leveren aan meer dan 70 bedrijven wereldwijd, waaronder 's werelds grootste olie, chemische en farmaceutische bedrijven. Avantium heeft circa 100 medewerkers in dienst; de activiteiten en het hoofdkantoor zijn gevestigd in Amsterdam, Nederland.

www.avantium.com

Other information

This release may contain certain forward-looking statements relating to the business, financial performance and results of Avantium and the industry in which it operates. These statements are based on its current plans, estimates and projections, as well as its expectations of external conditions and events. A number of important factors, and the inherent risks and uncertainties that such statements involve, could cause actual results or outcomes to differ materially from those expressed in any forward-looking statements.

In the event of any inconsistency between an English version and a Dutch version of this document, the English version will prevail over the Dutch version.

Voor nadere informatie: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Citigate First Financial, José Tijsen / Claire Verhagen, Phone:+31-20-575-4010 , Email: Jose.Tijssen@citigateff.nl / Claire.Verhagen@citigateff.nl