Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Geen noodmaatregel Hondsbossche en Pettemer zeewering

Nieuwsbericht | 22-10-2007

Staatsecretaris Huizinga heeft de onafhankelijke adviescommissie Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) gevraagd haar te adviseren over de veiligheidsituatie van de Hondsbossche en Pettemer zeewering.

Het advies wijst uit dat het niet nodig is om op korte termijn maatregelen te treffen. In overleg met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland wordt door de betrokken partijen vastgehouden aan de oorspronkelijke plannen voor versterking van de zeewering in 2010.

De discussie over de veiligheidssituatie van de kering is ontstaan nadat het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de Hondsbossche en Pettemer zeewering heeft laten toetsen met de in september 2007 vastgestelde nieuwe hydraulische randvoorwaarden (HR2006). Daarnaast was in de regio onduidelijkheid gerezen over de hoeveelheid zand die langs de Noord-Hollandse kust in 2008 zou worden gesuppleerd. De uitkomsten van de toetsing benadrukken dat de voorgenomen verbeteringsplannen voor deze kering noodzakelijk blijven. Het ENW geeft aan dat een noodmaatregel niet nodig is.

In 2003 zijn er langs de kust tien zwakke schakels geïdentificeerd. Er is toen besloten dat daar binnen een periode van 20 jaar maatregelen nodig zijn om het achterland te beschermen tegen overstroming.Acht van deze zwakke schakels zijn zogenaamde `prioritaire zwakke schakels'. De Hondsbossche en Pettemer zeewering is een prioritaire zwakke schakel. Voor deze zwakke schakel wordt, onder verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap, een planstudie opgesteld waarbij een gecombineerde aanpak van verbetering van de veiligheid tegen overstroming en van de ruimtelijke kwaliteit wordt uitgewerkt. De versterking van de Hondsbossche en Pettemer zeewering is in het
hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) opgenomen om in de periode 2010-2013 te worden uitgevoerd.

Inmiddels is er ook duidelijkheid over het suppletieprogramma 2008. Er zal een forse hoeveelheid zand (ongeveer anderhalf miljoen m3) voor de kust van de Hondsbossche en Pettemer zeewering wordt gesuppleerd. In totaal zal er ongeveer zeven miljoen m3 worden gesuppleerd langs de Noord-Hollandse kust voor het instandhouden van het kustfundament in het kader van de kustlijnzorg.

Verwante informatie


* Dijken en waterkeringen

* Water en veiligheid