Ministerie van Financiën

IMF zet belangrijke stap op weg naar nieuwe stemverhoudingen

nieuwsbericht | 22-10-2007 | Directie Voorlichting

Tijdens een vergadering van de International Monetary and Financial Committee is een belangrijke stap vooruit gezet naar nieuwe stemverhoudingen binnen het IMF. Een akkoord werd bereikt over de criteria die daarbij gehanteerd zullen worden. Daarmee werd meer bereikt dan vooraf werd verwacht.

Eén van de thema's op de jaarvergadering van het IMF is een herziening van de stemverhoudingen binnen het IMF. Hoofdpunt is de vraag hoe aan nieuwe opkomende economieën, zoals bijvoorbeeld China en India, een stemgewicht gegeven kan worden dat past bij hun positie in de wereldeconomie. Belangrijk nevendoel is dat die verhoging van stemgewicht niet ten koste mag gaan van de armste landen. Vorig jaar werd tijdens de jaarvergadering in Singapore al een akkoord bereikt over een eerste ad hoc-verhoging van het stemgewicht van een aantal landen. Het doel echter is steeds geweest om een nieuwe formule te ontwikkelen op basis waarvan dat stemgewicht wordt bepaald. Geen ad-hoc-verhoging dus, maar een op alle landen toepasbare formule. Lastig bij die discussie is dat de stemwinst van het ene land ten koste gaat van de stem van andere landen. Als je bijvoorbeeld alleen het BBP bepalend laat zijn, betekent dat een versterking van de positie van rijke landen en dat is nu juist niet de bedoeling. Er kan ook gekeken worden naar de mate waarin een land handel drijft en naar de kapitaalstromen die een land in- en uitgaan.

Het IMFC, het belangrijkste adviserend orgaan van het IMF waarin alle lidstaten direct of indirect (via kiesgroepen) zijn vertegenwoordigd bereikte zaterdag 20 oktober een akkoord over welke elementen onderdeel moeten gaan uitmaken van die formule. Er zal nu verder worden gewerkt zodat er mogelijk in het voorjaar van 2008 een definitief akkoord kan worden bereikt.

Meer informatie


* BosBlog minister Bos

* Website IMF


* Laatst aangepast: 22-10-2007