Senternovem


19-10-2007 |

Nederlands ICT onderzoek goed voor 70 miljoen uit KP7

Nederland kan terugkijken op een succesvolle deelname aan de eerste ICT oproep van het Zevende Europese Kaderprogramma (KP7), het zeven jaar durende Europese Subsidieprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Het is ook grootste ICT call in de geschiedenis van de kaderprogramma's (1194 miljoen euro).

Nederlandse onderzoekers, bedrijven en andere organisaties doen mee in eenderde (102 van de 318) van de geselecteerde Europese onderzoeksprojecten, waardoor zij in de toekomst kunnen beschikken over geavanceerde technologische kennis. Ter ondersteuning ontvangen zij ruim 70 miljoen euro subsidie (van de beschikbare 1,2 miljard euro). Dit blijkt uit eerste berekeningen van EG-Liaison op basis van gegevens van de Europese Commissie.*

In de voorgaande tien jaar ontvingen Nederlandse partijen niet eerder zo veel geld uit de Europese pot voor ICT onderzoek en ontwikkeling. Dit resultaat is een bemoedigende start van KP7.

Niet alleen zijn bekende namen als Philips, TNO en de drie technische universiteiten (Delft, Eindhoven en Twente) goed vertegenwoordigd, ook het midden- en kleinbedrijf heeft met 11 miljoen euro subsidie een belangrijk aandeel. Verder blijkt dat projecten met Nederlandse participatie een significant hogere kans maken op subsidiegeld dan het Europese gemiddelde (24% om 18%), wat ervan getuigt dat Nederlandse partijen capabele spelers zijn in het internationale ICT onderzoek.

In enkele onderwerpen scoort Nederland opmerkelijk goed;
* multimedianetwerken,

* organische elektronica- en displaysystemen en
* digitale bibliotheken.

Dit blijkt onder meer uit het aantal projecten met een Nederlandse coördinator (respectievelijk 3, 3 en 5 projecten).

Ook in de toekomst zijn er weer volop mogelijkheden voor Europese samenwerking. De tweede ICT oproep is net gesloten en de derde sluit op 8 april 2008. Het Zevende Kaderprogramma loopt nog tot en met 2013.


* De cijfers zijn gebaseerd op het `final implementation plan' van de Europese Commissie. In theorie kunnen cijfers nog veranderen maar in de praktijk zijn afwijkingen doorgaans minimaal.