Time : 09:49:29
Date : 22 October 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Symposium Patiëntveiligheid "Het vermijdbare vermijden"

De FOD Volksgezondheid nodigt u uit op
22-23-24 oktober 2007
voor het Symposium Patiëntveiligheid "Het vermijdbare vermijden" te Brussel, Bedford Hotel&Congress Center, Zuidstraat 135-137.

Week voor Patiëntveiligheid - De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu organiseert van 22 tot 26 oktober 2007 voor het eerst een Week voor Patiëntveiligheid voor de zorginstellingen en alle betrokkenen in de zorgsector.

Centraal in de Week voor Patiëntveiligheid staat de organisatie van een driedaags symposium, op 22, 23 en 24 oktober as. in Brussel. Op 22 oktober geven internationale sprekers een overzicht van hun initiatieven en resultaten inzake "Patient Safety". Ook wordt de patiëntveiligheid op nationaal niveau gesitueerd. Dinsdag 23 oktober worden het geneesmiddelenbeleid en de ziekenhuishygiëne bekeken in het licht van de patiëntveiligheid. Gedurende de laatste symposiumdag worden, naast initiatieven die een veilige zorg verhogen (valpreventie, doorligwonden, ondervoeding), ook het gebruik van indicatoren en de huidige Belgische wetgeving met betrekking tot de aansprakelijkheid van de zorgverstrekkers toegelicht.

De Week voor Patiëntveiligheid is bovendien een goede gelegenheid voor de zorginstellingen om initiatieven te nemen rond veilige zorg die zich richten naar de zorgverstrekker of de patiënt. De Belgische ziekenhuizen werden dan ook uitgenodigd om op vrijwillige basis hierover te communiceren en te sensibiliseren.

Tenslotte is de Week voor Patiëntveiligheid ook de aanzet tot de uitbouw van een nationale strategie. De Belgische overheid wenst door middel van een strategische nota en door gerichte communicatie werk te maken van een uniform patiëntveiligheidsbeleid in alle zorginstellingen.

Meer informatie is terug te vinden op www.patient-safety.be.

In bijlage vindt u de brochure die werd samengesteld naar aanleiding van de Week voor Patiëntveiligheid. Gedurende het driedaags symposium is ruimte voorzien voor posterpresentaties opdat zorginstellingen en zorgverstrekkers hun ervaringen inzake patiëntveiligheid kunnen uitwisselen.

Er is mogelijkheid tot vraagstelling aan directeur-generaal van de organisatie van gezondheidszorgvoorzieningen Dhr. Christiaan Decoster, op maandag 22 oktober omstreeks 16u15. Gelieve hiervoor contact op te nemen met het organiserend comité.

Contact:
Jan Eyckmans
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 02/524.90.45
0495/25.47.24
jan.eyckmans@health.fgov.be

URL: http://www.health.fgov.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR