Gemeente Onderbanken


Minister Cramer bezoekt Onderbanken


Op maandag 22 oktober jl. heeft minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu een werkbezoek gebrachte aan de gemeente Onderbanken.

De minister had aangegeven graag met het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken, burgemeester en wethouders van Brunssum, Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg, appellanten en burgers in gesprek te gaan over de gevolgen van de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de stappen die gezet kunnen worden. Uit de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 juli jl. blijkt dat het door de Minister van Ruimte en Milieu genomen besluit voor de kap van zeven hectare Schinveldse bos onzorgvuldig en onvoldoende onderbouwd is. De Minister had de mogelijkheid binnen een termijn van 10 weken opnieuw een beslissing op bezwaar te nemen. De Minister heeft de termijn laten verstrijken.

Om 12.30 uur werd zij bij aankomst aan het gemeentehuis opgewacht door vele tientallen burgers die het nodige lawaai en een fluitconcert produceerden. Met deze uiting van protest gaven de burgers te kennen de reeds meer dan 25 jaren ervaren overlast beu te zijn.



Het overleg dat de Minister met het college van Onderbanken voerde was constructief en open, waarbij de Minister met klem werd verzocht het Nimby-besluit in te trekken.
Aansluitend voerde de minister ook overleg met een vertegenwoordiging van het college van Brunssum en gedeputeerde staten van Limburg. In dit overleg werd onder andere aangegeven dat het reeds vele jaren durende probleem heeft geleid tot een vertrouwensbreuk. Ook in het overleg met de gemeente Brunssum en gedeputeerde van milieuzaken, dhr. Kersten werd ingebracht dat het voor het herstel van het vertrouwen noodzakelijk is dat de Minister het nimby-besluit intrekt en er in ieder geval stappen worden gezet zodat de AWACS-motoren worden vervangen. Daarmee wordt een einde gemaakt aan de verdere juridisering van het dossier en kan de echte problematiek worden aangepakt, te weten het terugdringen van alle vormen van overlast.



In de middag nam de minister alle tijd om ook te luisteren naar de inbreng en betogen van appellanten en burgers.
Onder andere werd naar voren gebracht dat de geluidsnormen voor burgervliegtuigen niet voor militaire vliegtuigen gelden en werd haar gevraagd om ervoor te zorgen dat AWACS-vliegtuigen niet langer kunnen vliegen boven Nederlands grondgebied. De minister nam goede nota van de opmerkingen en suggesties die van de zijde de vele sprekers werden gegeven.



De wetenschap dat de vliegtuigen nog tot 2035 in gebruik zullen zijn, is voor de minister aanleiding geweest bij de NAVO op snelle vervanging aan te dringen. Zij gaf aan zich niet te kunnen voorstellen dat gezien de steeds meer aangescherpte geluidseisen, de oude motoren eronder blijven handen. Zij wil nagaan of en zo ja welke juridische mogelijkheden zij heeft om de NAVO te bewegen deze stap te zetten.

De gemeente betwijfelt of de NAVO bereid is stillere motoren onder de oude vliegtuigen te hangen, omdat hier al vele jaren naar wordt gevraagd. Minister Cramer zei in een reactie de druk op de NAVO te zullen opvoeren. Maar sluiting van de basis kon ze niet eisen, zei ze.

Om ongeveer 16.30 uur, een uur later dan gepland, vertrok de Minister uit Onderbanken.