Geldtransport veiliger dankzij bluskoffer


UTRECHT, 20071022 -- G4S Cash Services gaat zijn medewerkers uitrusten met bluskoffers. De extra veiligheidsmaatregel is het gevolg van de brute overval vorig najaar in Amsterdam, waarbij criminelen geld probeerden buit te maken door brand te stichten in een ATM-kluis. Twee geldtransporteurs van G4S raakten daarbij zwaargewond.

G4S Cash Services (het vroegere Geldnet) vult dagelijks in het hele land de geldautomaten (ATM's) van een aantal grote commerciële banken, werk dat bij de vele duizenden traditionele geldautomaten gebeurt in afgesloten kluisruimtes. Criminelen wisten in het najaar van 2006 op het Belgiëplein in Amsterdam tijdens het vullen van de ATM brand te stichten in de kluis. De twee geldtransporteurs raakten daarbij zwaargewond.

Om medewerkers tegen dit soort buitensporig geweld te beschermen heeft G4S Cash Services eerst overwogen alle ATM-kluizen uit te laten rusten met brandblussystemen. Dat is echter moeilijk te realiseren, bovendien hebben dergelijke systemen vaak onderhoud nodig, en dat is een extra risicofactor. Een onderhoudsvrij mobiel blussysteem bleek nog niet te bestaan. Daarom heeft G4S samen met FirePro® geïnvesteerd in de ontwikkeling van zo'n systeem.

Nog deze maand krijgen alle tachtig ATM-serviceteams van G4S Cash Services de beschikking over een bluskoffer. Het blussysteem in de koffer kan met de hand worden geactiveerd, maar gaat ook automatisch blussen als de temperatuur boven de 160 graden Celsius komt - een temperatuur die bij een beginnende brand al na een paar seconden is bereikt.

FirePro heeft meteen patent aangevraagd op de bluskoffer, want het bedrijf ziet een grote markt voor dit mobiele brandbeveiligingsmiddel. Voor G4S Cash Services is het belangrijk dat het bedrijf zijn mensen weer beter kan beschermen en met deze innovatie bovendien zijn positie bevestigt als marktleider in geld- en waardelogistiek én in veiligheid.