International stuttering awareness day


Maandag 22 oktober 2007

UTRECHT, 20071019 -- Een dag waarop wereldwijd wordt stil gestaan bij stotteren. 1 a 2 procent van de wereldbevolking stottert. Dat betekent dat er alleen in Nederland al meer dan 150.000 mensen stotteren. De International Stuttering Awareness Day (ISAD) is in het leven geroepen niet alleen om mensen die stotteren te steunen en bewust te maken van mogelijkheden als stottertherapie, zelfhulpgroepen, het delen van ervaringen, maar zeker ook om niet-stotterende mensen te informeren en begrip voor stotteren te kweken. Van 1 t/m 22 oktober is er dan ook een online-worldconference, waaraan wereldwijd vooraanstaande researchers, therapeuten, professoren en ervaringsdeskundigen deelnemen.

Om meer bewustwording op nationale schaal te bewerkstelligen heeft de Nederlandse Federatie Stotteren eerder deze maand de Nationale Stotterweek georganiseerd. De stotterende scholier in het voortgezet onderwijs stond hierbij centraal.

Actiegroep STTTRZ.nl
*Deze actiegroep heeft een online platform www.stttrz.nl, voor en vooral door stotterende jongeren gecreeërd.Dat stotteren leeft onder jongeren blijkt uit de verhalen, filmpjes en chatbezoeken op deze site!
*Met veel succes (en inmiddels op o.a.YouTube, Hyves en Retecool.nl veel bezocht!) zijn er grappige filmpjes te zien die op een ludieke manier informatie en voorlichting geven over stotteren.
*I AMSTERDAM verandert levensgroot in I I I Amsterdam op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.
*De jongeren schuwen ook confronterende en gedurfde acties niet om aandacht te vragen voor hun handicap,maar geven vooral ook aan hoe zij zich desondanks prima redden.
Met de verborgen camera filmden zij reacties op stotteren bij speed-daten, in de winkel... en de jongeren zijn voorlopig nog niet klaar met hun acties!
*Behalve deze acties is er een nieuw voorlichtingspakket ontwikkeld en verspreid onder alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland.

Kijk op www.stttrz.nl om de winnaars te zien en de jongeren te volgen of te benaderen!
Voor meer informatie over stotteren, de afgelopen Nationale Stotterweek en de komende acties www.stotteren.nl.

Stotteren
Onvloeiend spreken, haperen, hakkelen, niet uit je woorden komen. Niet alleen een spraakprobleem, maar vaak ook met grote sociale en soms ook psychische gevolgen.
Dit probleem is niet zomaar onder 1 hoedje te vangen, maar is vaak het gevolg van een complex samenspel van factoren.