Raad van State



Agenda voor de media

Deze agenda bevat een selectie van zittingen en evenementen bij de Raad van State die voor de media van belang kunnen zijn. Iedere vrijdag wordt het overzicht van de daaropvolgende week op de website van de Raad van State gepubliceerd.

De gehele zittingsagenda van de Afdeling bestuursrechtspraak met daarop een korte omschrijving van de zaken kan op verzoek wekelijks per post worden toegezonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

Agenda week 43

Maandag 22 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht, waarbij het regionaal structuurplan 2005-2015 (RSP) van de Regio Utrecht gedeeltelijk is afgekeurd. Het college heeft hiertoe besloten omdat het RSP in strijd zou zijn met het provinciale streekplan. Het bestuur van de Regio Utrecht, waarin een aantal gemeenten is verenigd, vindt dat het RSP een aantal regionale aspecten bevat waarover de provincie zich niet moet uitlaten. Slechts bovenregionale aspecten van het RSP zouden aan het streekplan moeten worden getoetst, aldus het bestuur. (zaaknummer 200607985/1)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door de staatssecretaris van VROM van het verzoek van Magirus Internation GmbH uit Stuttgart om in te stemmen met de mededeling over de inzameling van elektrische en elektronische apparatuur. Volgens de relevante regelgeving zijn producenten van elektrische en elektronische apparatuur verplicht deze apparatuur ook weer in te zamelen. Door middel van een mededeling moeten zij aangeven op welke wijze zij dat van plan zijn te doen. De staatssecretaris heeft het verzoek van het Duitse bedrijf afgewezen, omdat deze volgens hem niet onder de regeling valt. Het Duitse bedrijf komt tegen de afwijzing in beroep, omdat hij vreest dat hierdoor Nederlandse bedrijven niet met hem in zee willen gaan uit angst voor de verplichting om zelf een mededeling over de wijze van inzameling te moeten doen. (zaaknummer 200701761/1)

12.00 uur

Zitting over de instemming door de staatssecretaris van VROM met de mededeling van de Stichting Spaarlicht over de inzameling van elektrische en elektronische apparatuur. Volgens de relevante regelgeving zijn producenten van elektrische en elektronische apparatuur verplicht deze apparatuur ook weer in te zamelen. Door middel van een mededeling moeten zij aangeven op welke wijze zij dat van plan zijn te doen. De Nederlandse Vereniging Verwijdering Metalektro Producten en de Stichting Lightrec vinden dat de mededeling van de Stichting Spaarlicht onvoldoende informatie bevat en dat de staatssecretaris daarom de mededeling niet had mogen accepteren. (zaaknummer 200703223/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 23 oktober 2007

10.45 uur

Zitting over de afwijzing door de hoofddirectie van de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) van het verzoek van een studente uit Apeldoorn om alsnog te worden toegelaten tot de opleiding diergeneeskunde. De studente doet een beroep op de zogenoemde 'hardheidsclausule' uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). (zaaknummer 200702660/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Sportcomplex Montferland 2006" van de gemeente Montferland. Bewoners van De Zonneweide, De Hucht en Loveringbos uit 's-Heerenberg verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706075/2)

13.15 uur

Zitting over de herziening en terugvordering van rijksbijdragen die de staatssecretaris van Onderwijs in het verleden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft toegekend. De staatssecretaris is hiertoe overgegaan, omdat de hogeschool volgens hem ten onrechte studenten voor bekostiging in aanmerking heeft gebracht. Het gaat om drie groepen studenten. De eerste groep stond ingeschreven voor de opleiding Hogere Informatica (HI), maar volgde feitelijk de opleiding Bedrijfskundige Informatica (BI). De tweede groep studenten had geen collegegeld betaald. De derde groep studenten volgde een initiële masteropleiding. De rechtbank in Utrecht heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht de rijksbijdragen voor de drie groepen heeft teruggevorderd. Terugvordering van de gehele bekostiging van de eerste groep studenten was volgens de rechtbank echter niet redelijk. Zowel de HAN als de staatssecretaris komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702332/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Bernheze heeft opgelegd aan een inwoner van Loosbroek vanwege overtreding van de bouwvergunning die aan hem is verleend voor een zwembad. De inwoner moet de verschuifbare zwembadoverkapping inclusief looprail verwijderen. (zaaknummer 200701969/1)

14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk heeft verleend voor het veranderen van een groenteveredelingsbedrijf aan de Eerste Kruisweg in Fijnaart. De veredeling vindt plaats door middel van kruisbestuiving. Enkele omwonenden vinden dat onvoldoende is gewaarborgd dat daarbij geen pollen en organismen in de omgeving terecht komen. Verder vrezen zij voor lichthinder door de assimilatieverlichting van de kassen. (zaaknummer 200702732/1)

14.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul heeft verleend voor het vernieuwen van de watermolen en de schuur aan de Lindelaan in die gemeente. Het bouwplan voorziet in de verbouwing van een deel van de molen tot woonruimte. Naast de molen staat het hotel van Tourotel Valkenburg B.V. Tourotel is bang dat de vluchtroute van het hotel zal worden belemmerd door de verbouwing en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Maastricht, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702933/1)

Woensdag 24 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de vergunning die de burgemeester van Eindhoven heeft verleend aan een afhaalcentrum voor pizza en shoarma aan de Heezerweg in Eindhoven. De vergunning is verleend voor de periode van 5 augustus 2005 tot 5 augustus 2010. Een omwonende is het niet eens met de vergunning en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in, in hoger beroep bij de Raad van State. Hij stelt dat het afhaalcentrum strijdig is met het geldende bestemmingsplan en hij vreest ervan stank-, geluids- en parkeeroverlast te ondervinden. (zaaknummer 200703805/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Donderdag 25 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over het accepteren door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht van een melding van Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs voor het veranderen van Hal 8 van de Jaarbeurs. De verandering houdt in dat Hal 8, waarin zich nu een restaurant bevindt, wordt omgebouwd tot een congreszaal. Verschillende omwonenden, verenigd in de stichtingen Stedenbouwkundig Herstel Stationsgebied Utrecht en Stop Luchtverontreiniging Utrecht, vinden dat de Jaarbeurs niet kon volstaan met een melding, maar een vergunning had moeten aanvragen. Volgens hen wordt de luchtkwaliteit aangetast door de toename van het aantal bezoekers en van verkeer. Zij verzoeken de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706309/1)

10.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van bestemmingsplan "Begraafplaats Beekseweg, herziening 2006" van de gemeente Hilvarenbeek. Het betreft een gebied tussen Hilvarenbeek en Diessen. Het plan maakt de bouw van een nieuw crematorium en een uitvaartcentrum ter plaatse mogelijk. De Stichting Federatie Noordbrabantse Monumentenoverleg, de Stichting Brabantse Milieufederatie en de Stichting Het Noordbrabantse Landschap komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de gebouwen volgens het geldende streekplan niet zijn toegestaan. Verder zijn zij van mening dat de gebouwen afbreuk doen aan de cultuurhistorische waarden in het gebied en dat zij een einde maken aan de fourageerfunctie van het gebied voor de dieren van het nabijgelegen Annanina's Rust. (zaaknummer 200609387/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Abengoa Bioenergy Netherlands B.V. voor de productie van bio-ethanol uit granen en wijnalcohol aan de Merwedeweg in Rotterdam Europoort. Bio-ethanol is alcohol die op biologische wijze wordt bereid. Vergund is de productie van ongeveer 400.000 ton bio-ethanol per jaar. De Stichting Natuur en Milieu te Utrecht is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vreest voor ongewenste milieueffecten als gevolg van de productie en stelt dat een milieu-effectrapport had moeten worden opgesteld. (zaaknummer 200701848/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Westvoorne heeft verleend voor een pony- en paardenhouderij aan de Natersedijk in Rockanje. Twee inwoners van Tinte zijn tegen de vergunning en verzoeken de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706861/2)

Vrijdag 26 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "1^e Herziening N201-zone" van de gemeente Aalsmeer. Het plan heeft betrekking op het tracé van de omgelegde N201 voor zover dat is gelegen in de gemeente Aalsmeer. Het tracé maakt onderdeel uit van het Masterplan N201+ dat voorziet in de verlegging van de N201 vanaf de rijksweg A4 tot voorbij Amstelhoek. Een aanzienlijke groep inwoners van Aalsmeer komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen met name voor zware geluidsoverlast als gevolg van de weg. In dat verband zijn zij van mening dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de geluidseffecten van de weg. Ook voeren zij aan dat de luchtkwaliteit verslechtert door de komst van de weg. De zitting gaat ook over de goedkeuring door het college van het bestemmingsplan "N201-zone" van de gemeente Aalsmeer. Dit plan heeft tot doel om de leefbaarheid en de bereikbaarheid van hetzelfde gebied te verbeteren. Het gaat om een verouderd glastuinbouwgebied en voorziet in een nieuw modern, mede op glastuinbouw gericht bedrijventerrein. Ook tegen dat goedkeuringsbesluit komen meerdere inwoners van Aalsmeer in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200700167/1 en 200700281/1)