Gemeente Amersfoort
Persbericht 4 - 20.04

Grote brand in binnenstad Amersfoort

Bij de brand in middeleeuwse panden in de binnenstad van Amersfoort op maandag 22 oktober 2007 zijn geen gewonden gevallen. Op dit moment (19.30 uur) is de brand nog niet meester. Uit eerste metingen blijkt geen aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Wel adviseert de brandweer omwonenden ramen en deuren te sluiten in verband met de rookontwikkeling. Uit voorzorg is in de loop van de avond door het energiebedrijf de stroom in de omgeving van de brand afgeschakeld. Een overzicht van de stand van zaken.

Op dit moment (19.30 uur) is de brandweer nog bezig met het blussen van de brand.

Informatienummer
Er is een publieksinformatienummer geopend: 033-4695950.

Afsluiting
De ruime omgeving van het gebouw is afgesloten voor verkeer. Het gaat om 't Zand, Breestraat (tot aan de Bollebrug), Havik, Langegracht, Krommestraat, Kleine en Grote Spui, De Vijver. Iedereen die in dit gebied woont, wordt doorverwezen naar de opvang in het stadhuis (Stadhuisplein 1). In de loop van de avond wordt meer duidelijkheid verwacht over de afsluiting.

Ontruiming
Veertien gebouwen aan de Krommestraat, Nieuweweg en Breestraat zijn ontruimd. Voor omwonenden is het stadhuis (Stadhuisplein 1) ingericht als opvanglocatie. Aan het begin van de avond hadden zich daar ruim 50 mensen gemeld. Voor mensen die niet kunnen terugkeren naar hun woning, wordt opvang voor de nacht geregeld.

Schade panden
De brand is ontstaan bij het Armando Museum, gevestigd in de Elleboogkerk aan de Langegracht 36. De gemeente is eigenaar van het pand, dat niet meer te redden is. De naastgelegen panden (nummers 37 en 38) worden als verloren beschouwd. De panden op nummer 39 en 40 lopen gevaar om verloren te gaan.

Schade Armando
De collectie van het Armando Museum is naar verwachting zo goed als verloren gegaan. De waarde wordt geschat op enkele miljoenen.

Geen asbest
Zoals gebruikelijk doet de brandweer uit voorzorg metingen in de omgeving. Uit eerste meting blijkt geen aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, ook niet van asbest. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling.

Oorzaak brand
Over de oorzaak van de brand kan op dit moment nog niets gemeld worden. Onderzoek is hiernaar gestart.

Stroom
Uit voorzorg is in de loop van de avond door het energiebedrijf de stroom in de omgeving van de brand afgeschakeld.

Pers
Pers kan bellen met: 033-469 59 40. Om 18.30 uur was er in het stadhuis een persconferentie met locoburgemeester Jelle Hekman, Guy Roumans van de brandweer en Yvonne Ploum van het Armando Museum.

Persbericht 5 - 20.50 uur
Omwonenden brand geadviseerd elders onderdak te zoeken
De gemeente adviseert bewoners van het afgezette gebied, die op dit moment niet in hun woning kunnen komen, elders onderdak voor de nacht te zoeken. De mensen die geen alternatief bij vrienden of familie voor de nacht hebben, kunnen zich tot uiterlijk 22.30 uur op het stadhuis (Stadhuisplein 1) melden. Voor meer informatie kunnen zij bellen met het algemene publieksinformatienummer: 033 469 59 50.
Het afgezette gebied is 't Zand, Breestraat (tot aan de Bollebrug), Havik, Langegracht, Krommestraat, Kleine en Grote Spui, De Vijver.

Persbericht 6 - 20.55 uur

Informatie omwonenden brand

Voor bewoners van het afgezette gebied, die op dit moment niet in hun woning zijn, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst in het stadhuis (Stadhuisplein 1) om 22.30 uur. De informatie die dan wordt gegeven, krijgen bewoners van het afgezette gebied dinsdag
23 oktober 2007 in een brief verspreid.

De pers is voor deze bijeenkomst niet uitgenodigd. Pers kan voor meer informatie bellen met: 033 469 59 40.