Socialistische Partij

Dreigende sloop huisvestingsverordening

22-10-2007 * Oud Overdie ligt braak. Een groot deel van de woningen achter de baansingel ligt vanwege de herstructurering van de wijk plat of staat leeg. Alleen de bewoners van de Huygensstraat blijven zich verzetten. In tegenstelling tot eerder gedane beloften van woonwaard moeten ook hun woningen tegen de vlakte. De sloopvergunning die Woonwaard al voor de woningen had aangevraagd is door de rechter van tafel geveegd. Door middel van een truc probeert het college nu op een slinkse manier de bewoners van de Huygensstraat buiten spel te zetten. Een truc die ook op lange termijn nare consequenties kan hebben.

Woonwaard is de projecteigenaar van de herstructurering Oud Overdie. Voor deze herstructurering diende de Hooftstraat en Huygensstraat gesloopt te worden. Op vormfouten heeft de rechter de sloopvergunning voor deze straten afgewezen. Het benodigde bouwplan om de woningen voor de sloop te 'onttrekken' uit de woningvoorraad is er namelijk nog niet.

Wethouder Hansen gaf vorige maand al aan dat wat hem betreft de gemeentelijke huisvestingsverordening zou worden aangepast om sloop toch mogelijk te maken.

Op maandagochtend 22 oktober 2007 hebben de woningbouwcorporatie Woonwaard, de gemeentelijke projectleider herstructurering Oud Overdie en de vier collegepartijen PvdA, CDA, VVD en GroenLinks onderling overeenstemming bereikt over de nieuwe huisvestingsverordening. Het staat dus al zo goed als vast dat deze ongeschonden de gemeenteraad zal passeren. Andere politieke partijen waren voor dit overleg niet uitgenodigd.

Een belangrijke aanpassing is dat bij herstructureringsprojecten (c.q. grote bouwprojecten op grond met bestaande bebouwing zoals de herstructurering van Oud Overdie) geen onttrekkingsvergunning meer hoeft te worden aangevraagd. De huisvestingsverordening is dus mede aangepast om tegemoet te komen aan de problemen die Woonwaard nu door de rechterlijke uitspraak ondervindt.

Als de veiligheid en de belangen van de stad in het geding zijn, kan het college grijpen naar het drastische middel van de Algemeen Plaatselijke Verordening. De gelegenheidspolitiek die nu gevoerd wordt voor een gebied van minder dan 30 woningen, heeft op lange termijn effecten voor de hele stad. Als deze huisvestingsverordening door de gemeenteraad wordt aangenomen betekent dit dat in de gemeentelijke politieke besluitvorming korte termijn particuliere belangen prevaleren boven het algemene lange termijn belang. We houden in dat geval ons hart vast voor de uitwerking van deze aanpassing op toekomstige herstructureringsplannen.

Zie ook:

* SP tegen sloop woningen Huygensstraat