Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in de Wijken: Het Kleiwegkwartier, Achterplas en Molenlaankwartier 22-10-2007 *

We beginnen in het Kleiwegkwartier bij John Hokken van Bewoners Organisatie Kleiwegkwartier (BOK), sinds 22 september in buurthuis De Duikelaar, aan de Athony Duyklaan. De grootste problemen zijn paalrot onder de huizen en een tekort aan zowel groenplekken als parkeerplaatsen in de buurt. Het Melanchtonpark blijft onbebouwd, de BOK bemoeit zich als sinds 1975 over de inrichting van het park. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente zou de bouwplannen voor het park intrekken. De oude remise aan de Kootse kade wordt niet in gebruik genomen (stallen oude trams), dat zou dan een mooie plek kunnen worden voor een groene parkeergarage.

De Action, een euroknaller, die het winkelaanbod zou doen verschralen op de Kleiweg

De spoorwegovergang bij de Kleiweg.

De volgende afspraak is bij de Molenwerf met de vereniging Bergse Plassen. We spreken onder andere over het voorontwerp bestemmingsplan Kern en Plassen met daarin bouwplannen voor woningen tot 16 meter hoog rondom de Bergse Achterplas (naast Lommerrijk).Veels te hoog natuurlijk, horizonvervuiling ten top, er zou eigenlijk niet hoger gebouwd mogen worden dan de bomen, zo blijft de bebouwing enigszins verschuilt. Tevens is er grootschalige horeca gepland, tot 4500 vierkante meter, ondernemers willen uitbreiden op deze A-locatie. Ook zijn er ooit tekeningen verschenen waar er villa's op het water gebouwd worden.

Het water van de Achterplas is schoner dan ooit. Dit komt door het baggeren van giftig slip, door de aanleg van riolering in de eilandhuisjes en door het beheren van de visstand, zevenenveertig ton brasem en karpers, bodemvroeters die het water troebel maken, zijn gevangen, overgezet en bijvoorbeeld als visvoer afgeleverd bij diergaarde Blijdorp.

Het dierenlandje, tussen de Straatweg en de Molenwerf aan de Achterplas.

We varen met meneer Jannesen en voorzitter en eilandbewoner Tom Oskam op de Bergse Achterplas. Op de eilanden van de plas staan 191 huisjes, in beheer van Sport en Recreatie en in particulier bezit.

De groene delta van Rotterdam

Om te voorkomen dat de brasem en karpers weer de overhand krijgen in de plas is er op de Ringdijk een duurzaam aangedreven (met windmolen) snoekenpaaiplaats opgezet. Zo wordt de visstand beheerd, snoeken eten namelijk bodemvroeters. De paaiplaats begon met elf snoeken nu zwemmen er drieentwintighonderd in de plas. Een uniek project.

Op de koffie thuis bij Maria Kuster, secretaris van Bewonersorganisatie Molenlaankwartier. Zestig procent van de bewoners (huisadressen) in het Molenlaan kwartier is lid. Ze ontvangen geen subsidie. Een probleem in de buurt is de hoge concentratie fijnstof in de Molenlaan, de aan te leggen autosnelweg A13 en A16 zou dit probleem oplossen. Het grootste probleem is het groenbeleid. De voetbalvelden (Leonidas en SMV) in het Molenpark zouden bebouwd moeten worden (Stadsvisie 2030). De voetbalvelden hebben ook een belangrijke sociale functie in de buurt. Het Molenpark is een prachtig wandelgebied. Er zijn al meer dan tweehonderd (per adres) handtekeningen opgehaald tegen de bouw.

In gesprek met Gerard Vogel van Belangenvereniging Hillergebergs- Bergse Bos over het alternatief voor de voorgenomen autosnelweg A13 en A16 door het Bergse Bos; de verlengde A16. Kijk voor meer informatie over dit alternatief op www.bvhbb.nl