Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 oktober 2007

UITNODIGING

Bijzondere veiling van objecten uit museaal bezit

Op dinsdag 23 oktober aanstaande vindt in het Venduehuis der Notarissen te Den Haag een bijzondere veiling plaats van voorwerpen uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland en 5 Nederlandse musea. Daarnaast gaan portretten van 8 bekende Nederlanders onder de hamer.

Antieke meubelen & zilver, portretten, wapenborden, kleding & bijzondere accessoires, kinderboeken uit vorige eeuwen, werk van bekende en van minder bekende kunstenaars..... Honderden voorwerpen, uiit verre hoeken van de depots, worden geveild omdat ze niet meer passen in de museale collecties. De musea zoeken voor deze voorwerpen een nieuwe bestemming.

Het is de eerste keer dat er een veiling door het ICN én vijf musea wordt georganiseerd en dat meer dan 1000 heel diverse voorwerpen onder de hamer worden gebracht. De keuze voor een veiling ligt voor de hand: het is een open en transparante vorm van verkoop. Vroeger werden alleen de aanwinsten getoond, nu worden ook de objecten die musea afstoten bekend gemaakt en aangeboden.

Naast de werken uit de musea worden er ook 16 portretten geveild van bekende Nederlanders. De schilderijen zijn gemaakt in de serie BankGiro Loterij - Sterren op het Doek van Omroep Max. Dankzij de BankGiro Loterij kunnen vele musea in Nederland belangrijke kunstwerken aankopen. Afgelopen zomer was acht weken lang het programma BankGiro Loterij - Sterren op het Doek te zien. Het programma werd gepresenteerd door Hanneke Groenteman. Bekende Nederlanders - Marco Borsato, Monique van de Ven, Frits Bolkestein, Albert Verlinde, Ernst Daniël Smid, Angela Groothuizen, Loretta Schrijver en Najib Amhali - werden geportretteerd door telkens drie verschillende portretschilders. 16 portretten worden nu geveild. De opbrengst van die portretten gaat naar een door de bekende Nederlander zelf gekozen goed doel.

Het Instituut Collectie Nederland (ICN) organiseert deze veiling, waar naast de portretten ook museumstukken uit de ICN collectie, Centraal Museum Utrecht, Industrion Kerkrade, Museum voor Communicatie te Den Haag, museumgoudA en Stedelijk Museum De Lakenhal onder de hamer komen. Deze openbare veiling is het resultaat van een zorgvuldig project om de rijks- en museale collecties op te schonen. Het gaat om objecten die niet meer in de verzameling passen, of nooit aan het publiek worden getoond en daarom in aanmerking komen om te worden afgestoten. Dat gebeurt door teruggave aan schenkers en bruikleengevers, door herplaatsing bij andere musea en uiteindelijk door verkoop.

CATALOGUS
Verkoop van de catalogus in het Venduehuis, of op aanvraag toe te sturen. Prijs 10 euro plus eventuele verzendkosten.
Online is de catalogus te zien via www.venduehuis.com

KIJKDAG
Plaats: Venduehuis der Notarissen, Nobelstraat 5, Den Haag Datum: Zondag 21 oktober
Tijden: 10 -17.00 uur

VEILING
Plaats: Venduehuis der Notarissen, Nobelstraat 5, Den Haag Datum: Dinsdag 23 oktober,
Tijden: 12 ­ 12.30 uur Tips & Trickss, introductie door de veilingmeester 13.00 uur Aanvang veiling, met afwisselend portretten uit de televisieserie en objecten uit de ICN- en museale collecties.
Het eerste lot wordt geveild door Henriëtte van der Linden, directeur ICN.

Graag nodigen wij u uit voor deze bijzondere veiling.

Indien u de veiling bij wilt wonen kunt u contact opnemen met: Instituut Collectie Nederland, Marina Raymakers, 06 291 07 976, marina.raymakers@icn.nl
BankGiro Loterij, Jeroen Gerlag, 020 573 74 88 / 06 495 00 839, jeroen.gerlag@bankgiroloterij.nl

Marjan Otter

Medewerker Externe Communicatie
Afdeling Communicatie & Informatie
Instituut Collectie Nederland/Netherlands Institute for Cultural Heritage
Postbus 76709/P.O. Box 76709,1070 KA Amsterdam
T +31 (0)20 305 46 96
F +31 (0)20 305 46 00
marjan.otter@icn.nl

Het ICN is onderdeel van het Ministerie van OCW
zie voor meer informatie www.icn.nl