Gemeente Bodegraven

Wethouder plaatst wand van bergbezinkbassin Eiber/Lijster

23 oktober wordt een mijlpaal bereikt in de aanleg van het bergbezinkbassin aan de Eiber/Lijster. Wethouder G.W. Van Veelen verricht om 14.00 uur een officiële handeling door het plaatsen van één van de wanden. Naar verwachting is het totale bassin eind december gereed. Het bergbezinkbassin is de zesde van in totaal zeven bassins op diverse locaties in Bodegraven en Nieuwerbrug.

Overstortreductie

Bodegraven heeft hoofdzakelijk een gemengd rioolstelsel. Dit betekent dat zowel het rioolwater als het regenwater in dezelfde rioolbuizen terecht komt en via een gemaal wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Als het hard regent kunnen het rioolstelsel en het gemaal dit niet langer aan. Het met regenwater vermengde rioolwater stort dan over, waardoor dit vuile water in de sloten terecht komt. Uit milieuoverwegingen zijn alle gemeenten verplicht hier verandering in te brengen.

De aanleg van randvoorzieningen zoals bergbezinkbassins kan de kans op een dergelijke verontreiniging van oppervlaktewater sterk verkleinen. Deze vermindering van de vuiluitworp komt in een bergbezinkbassin, in dit geval 350 m³ groot, tot stand door het gecombineerde effect van berging en bezinking. Door de aanleg van het bergbezinkbassin wordt tevens de kans op vissterfte een stuk kleiner. De berging reduceert het overstortingsvolume, terwijl de vuilconcentratie in de resterende overstorting afneemt omdat verontreinigingen de gelegenheid krijgen naar de bodem van het bassin te zinken.

De werkzaamheden aan het bergbezinkbassin aan de Eiber/Lijster worden uitgevoerd door aannemer gebr. Schouls via een design en constructovereenkomst in bouwteamverband. Dit houdt in dat de aannemer zowel het ontwerp in overleg met de gemeente als de uitvoering doet.