Ministerie van Defensie

23-10-2007 15:16

NIEUW SQUADRON OP VLIEGBASIS EINDHOVEN

Op vliegbasis Eindhoven wordt dinsdagmiddag het 336 Squadron opgericht. Het nieuwe squadron is specifiek bedoeld voor C-130 Hercules toestellen. Reden is de uitbreiding van de luchtvloot en extra personeel.

Tijdens een ceremonie draagt de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal J.H. de Jong, het bevel over het 336 Squadron op aan luitenant-kolonel E. Swenger.

Momenteel vliegt de luchtmacht met twee C-130's. Vanwege de grote behoefte aan luchttransport zijn twee extra toestellen aangeschaft, welke naar verwachting begin 2009 inzetbaar zijn. Naast de toestellen wordt ook extra personeel aangetrokken om meer crews per toestel beschikbaar te hebben en de vloot optimaal in te kunnen zetten.

De vlootuitbreiding en het specifieke karakter van het werken met de C-130 leidde tot het nieuwe Hercules-squadron. Daarnaast herbergt Eindhoven het huidige 334 Squadron met de vliegtuigtypes KDC-10, DC-10, Fokker 50 en Gulfstream.

Eigenlijk vindt vandaag de heroprichting plaats. Het 336 Squadron heeft een lange historie op het gebied van luchttransport. In het verre verleden is bijvoorbeeld geopereerd met Dakota's in Nieuw-Guinea. Laatste wapenfeit van het oude 336 Squadron was de inzet van de F27 Maritime vanaf de luchthaven Hato op Curaçao. Deze inzet van het 336 Squadron in het Caribische gebied werd in 2000 beëindigd.