Gemeente Alphen aan den Rijn

het licht

Accommodatiegebruik tegen het licht

De gemeente Alphen aan den Rijn wil komen tot een efficiënter gebruik van accommodaties. Daarom is de bestaande situatie tegen het licht gehouden, rekening houdend met eerder dit jaar geformuleerde beleidsuitgangspunten, de kernwaarden. Wat zou het nieuwe welzijnsaccommodatiebeleid in de praktijk kunnen betekenen? Welke functies wil je in een wijk? Die vragen krijgen antwoorden in een stuk dat het college van burgemeester en wethouders in november aan de gemeenteraad voorlegt. De gemeente is in gesprek met de organisaties die met de grootste veranderingen te maken kunnen krijgen. Pas in een later stadium worden knopen doorgehakt. Zo worden voorstellen voor eventuele nieuwbouw telkens per locatie voorgelegd aan de raad en zijn de discussies met betrokkenen nog niet afgerond.

De bedoeling van het welzijnsaccommodatiebeleid is om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst het aanbod in Alphen aan den Rijn op het terrein van welzijn, zorg en cultuur aansluit op de behoefte in de stad en in de afzonderlijke wijken. In een eerder stadium heeft de gemeente in kaart gebracht welke welzijnsaccommodaties er nu in Alphen zijn en aan welke voorzieningen de stad in de toekomst behoefte heeft. De bestaande accommodaties zijn vervolgens getoetst aan de kernwaarden die op 27 september in de raad zijn vastgesteld. Nu is het zaak om voorstellen te ontwikkelen die het mogelijk maken van de huidige naar de gewenste situatie te komen. Daarover vindt overleg en discussie plaats met direct betrokkenen en later met de raad. Ook komt er afstemming met ontwikkelingen en plannen als gevolg van het Wmo-beleid en de visie Wonen-Welzijn-zorg.

De kernwaarden zijn:

* De gemeente zorgt voor de huisvesting van gemeentelijke basisvoorzieningen.

* Het streven is naar een evenwichtige spreiding van de welzijnsvoorzieningen over de gemeente en de wijken.
* Bovenstedelijke (regionale) voorzieningen komen zoveel mogelijk in het stadshart.

* Het streven is naar efficiënt gebruik en bezetting van de acoommodaties, o.a. door multifunctioneel gebruik.
* Instellingen die geen basisvoorziening zijn, kunnen toch voorrang krijgen bij het betrekken van een passende accommodatie als de gemeente dat passend of efficiënt vindt vanuit haar regierol.

De consequenties die in de praktijk uit de kernwaarden kunnen voortvloeien, zijn verhuizing, meer of andere vormen van samenwerking, nieuwbouw, verbouwingen, overhevelen of wijzigen van functies.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn