Gemeente Asten


VERSLAG
Informatieavond Lienderweg, gehouden op 22 oktober 2007, om 20.00 uur in Centrum de Beiaard te Asten.
Aanwezig
Voorzitter: Wethouder Martens
Panel: Eline Huibregtse Bimmel (projecleider gemeente, verkeerskundige)
Loet Stultiëns (Van Horssen Wegenbouw BV)
Notuliste: Ellis van Bussel
Belanghebbenden: Buurtbewoners van de Lienderweg.
Opening
Wethouder Martens opent de inspraakavond om 20.00 uur. De aanleiding van de bijeenkomst is de herinrichting van de Lienderweg. Naast de herinrichting van de weg wordt ook de riolering vervangen. Het plan is opgesteld in samenwerking met diverse partijen, bij deze wil wethouder Martens iedereen nogmaals hartelijk bedanken voor hun input. Het doel van deze avond is iedereen te informeren over de werkzaamheden die binnenkort gaan starten.
Het programma van de avond ziet er als volgt uit:
20.00 uur Opening Wethouder Martens
20.10 uur Inleiding Eline Huibregtse Bimmel (projectleider gemeente ) 20.25 uur Toelichting van de werkzaamheden door:
Loet Stultiëns (Van Horssen Wegenbouw BV) en
Eline Huibregtse Bimmel
20.40 uur Pauze
20.50 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen
21.00 uur Afsluiting
Presentatie herinrichting Lienderweg
Wethouder Martens geeft het woord aan Eline Huibregtse Bimmel. Zij geeft aan de hand van een presentatie een toelichting op het plan. Hierbij wordt o.a. een terugblik gegeven vanaf de laatste informatieavond tot het moment van aanbesteding. Voor het gedeelte planning, uitvoering en fasering wordt het woord gegeven aan Loet Stultiëns van Van Horssen Wegenbouw BV. Hierbij wordt o.a. vermeld dat de werkzaamheden starten op maandag 29 oktober 2007. Bewoners en overige belanghebbenden ontvangen hierover nog een brief. Er wordt in ieder geval verzocht om de auto's op 29 oktober niet op of nabij de Lienderweg te parkeren i.v.m. mogelijke schade als gevolg van het frezen van de weg.
De bereikbaarheid en verkeersmaatregelen worden daarna toegelicht door Eline Huibregtse Bimmel. Het doorgaande verkeer is tijdens de werkzaamheden gestremd, de Lienderweg wordt nl. gefaseerd afgesloten. Voor de woningen blijft de bereikbaarheid zo lang mogelijk gegarandeerd door het handhaven van 3 tegels trottoir. Er wordt een omleidingsroute ingesteld voor de bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk Lienderweg. Er wordt ook een omleidingsroute ingesteld wanneer er werkzaamheden plaatsvinden op de rotonde Floralaan.
Vragen naar aanleiding van de presentatie

1. Waar komt de halte voor de buurtbus tijdens de werkzaamheden? De buurtbus rijdt een alternatieve route via de Nobisweg en de Floralaan, de buurtbus halteert bij de bestaande bushalte op de Floralaan ter hoogte van de Plutostraat.
2. Hoelang is de rotonde Floralaan afgesloten? In verband met onderhoudswerkzaamheden wordt de rotonde Floralaan max. 2 dagen afgesloten, het streven is er naar om het binnen één werkdag af te ronden. Tijdens deze werkzaamheden wordt er een omleidingsroute ingesteld.
3. Garages Lienderweg bij de Apollostraat, zijn deze bereikbaar? Er zal bekeken worden of deze in eerste instantie via het trottoir bereikbaar kunnen blijven. Het is echter onvermijdelijk dat deze tijdelijk niet met een auto bereikbaar zijn.
4. Garage aan andere zijde van de Lienderweg, kan deze worden gebruikt? Tijdens fase 1, ongeveer 8 weken, is deze waarschijnlijk niet toegankelijk voor een auto.
5. Kan de auto op de oprit tijdens de werkzaamheden blijven staan op maandag 29 oktober 2007?
De deklaag wordt er dan afgefreesd waarbij mogelijk grint kan opspatten, het advies is de auto elders te parkeren om schade te voorkomen.
6. Is er overleg geweest met de huisartsenpraktijk? Tijdens de inspraakavond is er contact geweest, daarna niet meer. De huisartsenpraktijk blijft bij elke fase tenminste via één zijde bereikbaar. Bovendien is er op verzoek een omleidingsroute ingesteld voor de huisartsenpraktijk. Het contact dat er met bedrijven is geweest omtrent de bereikbaarheid, is op initiatief van hen geweest.
7. Kan er een noodparkeerplaats komen op het pleintje aan de Orionstraat? Deze mogelijkheid zal nader bekeken worden. Als de ruimte voldoende is (rekening houdend met bochtstralen, benodigde wegbreedte etc.) wordt dit meegenomen. In ieder geval bedankt voor de tip!

* PAUZE EN GELEGENHEID TOT HET BEKIJKEN VAN DE TEKENING* Vragen en opmerkingen

8. Wat voor openbare verlichting komt er, waar wordt deze geplaatst en wat voor kleur is deze?
De openbare verlichting in de Lienderweg wordt tussen de rotonde Floralaan en de Ommelseweg vervangen. Er komen 6 meter hoge lichtmasten in het trottoir aan de noordzijde van de weg. Dit is de zijde van de oneven huisnummers. Hiervoor is gekozen in verband met de bomen die voornamelijk aan de zuidzijde van de weg komen te staan. Indien bomen en lichtmasten aan dezelfde zijde staan kunnen deze (in de toekomst) hinder van elkaar ondervinden, bijv. invloed bomen op lichtinval. Op T-kruisingen worden lichtmasten wel aan de overzijde van de weg geplaatst. Door deze opstelling van lichtmasten vindt er een vanzelfsprekende geleiding van de weg plaats. De lampen die nu nog 'oranje' licht stralen worden vervangen door lampen met wit licht. Met het witte licht kunnen 's nachts kleuren waargenomen worden wat bijdraagt aan de sociale - en verkeersveiligheid. De lichtkleur, lichtintensiteit, en lichtgelijkmatigheid voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) en de Europese richtlijnen (NPR 13201-1).
9. Worden er op de omleidingsroute parkeerverboden ingesteld, bijv. op de Prins Bernhardstraat?
Er komt in principe geen omleidingsroute, alleen tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan de rotonde. Lokaal bestemmingsverkeer is nl. moeilijk om te leiden, de route is sterk afhankelijk van de bestemming. Indien er echter als gevolg van de werkzaamheden doorstromingsproblemen ontstaan op de Prins Bernhardstraat, zal een tijdelijk parkeerverbod zeker overwogen worden. Ervaring uit het verleden leert echter dat het instellen van een parkeerverbod op deze locatie erg gevoelig ligt.
10. Worden de bewoners uit de aanliggende straten van de Lienderweg ook geïnformeerd?
Ja, de informatiebrieven worden ook in de 1e vijf à zes woningen van de zijstraten van de Lienderweg bezorgd en bij de Deken van Houtschool.
11. Wat voor bomen komen er?
Er worden voornamelijk Acer platanoides "Royal red" geplant, oftewel de roodbladige Noorse Esdoorn. Zie onderstaande afbeelding. Daarnaast wordt er in de nabijheid van de rotonde nog een Ailanthus altissima (Hemelboom) geplant. Voor de groenvoorzieningen geldt verder dat er geen gras terugkomt. In de wat smallere groenstroken worden taxushagen geplant, op andere locaties komen groenblijvende (én afwisselend bloeiende) planten zoals Hemerocallis, Leucothoe walteri, Achilla filipendula, Berberis frikarii "Amstelveen", Potentilla Fructicosa, Pachysandra terminalis, Cornus sanguinea, Davidia involucrata en Hypericum.
Acer platanoides "Royal red"
Conclusie & samenvatting
Eline Huibregtse Bimmel vat de avond kort samen en stelt de contactpersonen voor. Belangrijk is dat de werkzaamheden starten op a.s. maandag 29 oktober 2007, direct aanwonenden en overige belanghebbenden worden nog schriftelijk nader geïnformeerd. Contactpersonen bij de aannemer zijn Loet Stultiëns (hoofduitvoerder), Marco Manders (uitvoerder). Namens de gemeente wordt er toezicht gehouden door Anita Wouters en de projectleider is Eline Huibregtse Bimmel. Contactgegevens worden vermeld in de informatiebrief. Hand-outs liggen bij de uitgang en het verslag en de presentatie zijn terug te lezen op de website van de gemeente: www.asten.nl. Indien u een schriftelijk verslag wilt ontvangen kunt u daarvoor contact opnemen met de gemeente Asten op telefoonnummer 0493-671251.
Wethouder Martens bedankt tenslotte alle aanwezigen voor hun komst, wenst de aannemer succes net de uitvoering en ziet uit naar een mooie nieuwe weg!