Gemeente Enschede

Herhuisvesting geheel Humanitas in het Van Goolpand

Het college van B&W is in beginsel bereid medewerking te verlenen aan herhuisvesting van Humanitas Onder Dak in het leegstaande kantoorpand Oldenzaalsestraat 3 (Van Goolpand). Deze locatie blijkt volgens onderzoek geschikt voor alle onderdelen van Humanitas.

Het Van Goolpand is de voorkeurslocatie voor het onderbrengen van geheel Humanitas. Dus het dagactiviteitencentrum, de 30 woonruimtes voor jongeren van Humanitas onder Dak Twente en de 22 eenheden voor de 24- uuropvang van Humanitas.

Van Goolpand
Pluspunt van dit pand is vooral dat er geen tijdelijke huisvesting meer nodig is en dat verhuizing van Humanitas daar naar toe op relatief korte termijn kan plaatsvinden. Een bijkomend pluspunt is dat na jarenlange leegstand dit pand weer in gebruik wordt genomen.

Nieuwe procedure
Om de vestiging van Humanitas mogelijk te maken is het nodig om vrijstelling te verlenen van de bepalingen van het bestemmingsplan Stadscentrum 2006. Dat geldt zowel voor het toevoegen van de bestemming `maatschappelijke doeleinden' als voor de mogelijkheid om het pand met een of twee lagen te verhogen en op de begane grond de functie commerciële dienstverlening te realiseren. Die vrijstellingsprocedure wordt binnen afzienbare tijd opgestart. Een ieder kan dan zijn of haar zienswijze geven op het verlenen van de vrijstelling. Als Domijn besluit het pand met een of twee lagen te verhogen, zal Domijn delen van het Van Goolpand overeenkomstig de geldende bestemming kunnen verhuren als kantoor of ongeveer 15 koop- of huurappartementen met een eigen ingang aan de zuidzijde van het pand kunnen realiseren. De huidige locatie voor Humanitas zal pas komen te vervallen als zekerheid bestaat over vestiging in het Van Goolpand.

Als huisvesting aan de overzijde mogelijk is, blijft de gemeente er met Domijn op inzetten dat volgens de ontwikkelingsvisie Lipperkerkstraat op de huidige locatie van Humanitas een architectonisch hoogwaardig woongebouw komt.

24 oktober 2007