Donderdag 25 oktober 2007

Deze week in FEM Business (week 43, vanaf vrijdag 26 oktober in de kiosk)

DE TOP-100 VAN MACHTIGE MANNEN (M/V)
IN HET BEDRIJFSLEVEN
Nummer 1: Jeroen van der Veer
De topman van Shell en commissaris bij Unilever voert dit jaar de lijst aan van de invloedrijkste bestuurders en commissarissen van het Nederlandse bedrijfsleven. Het zilver is voor Jan Hommen, chairman van Reed Elsevier. Het brons gaat naar Bert Heemskerk, ceo van Rabobank.

Niet op de lijst, maar wel machtig
Er is geen activistische belegger die bestuurders zoveel angst aanjaagt als de Fransman Bernard Oppetit, oprichter van hedgefonds Centaurus. Zijn filosofie: 'Aandeelhoudersdemocratie is beter dan een dictatuur van het management'. Wat kunnen we van hem nog allemaal verwachten?

Het old boys network, volgens Kees van Lede
De winnaar van vorig jaar, Kees van Lede, doet een boekje open over het Nederlandse old boys network. 'Als je wordt belaagd moet je invloedrijke partijen aan je kant zien te krijgen. In alle bedrijfstakken praat iedereen met iedereen. Wat doe je als dit gebeurt, of dat? Je moet elkaar kennen.'

Verder in FEM Business:

Ajax imponeert ook aandeelhouders niet
Niet alleen de supporters zijn ontevreden, ook de aandeelhouders hebben weinig vertrouwen in de aanpak van Ajax. De koers staat op het laagste punt sinds het aantreden van Maarten Fontein als algemeen directeur. De deal met de nieuwe shirtsponsor kon daar geen verandering in brengen.

Wint Heineken de slag om Engeland?
Al jaren leidt Heineken een kommervol bestaan op de Britse biermarkt. Als de brouwer erin slaagt om samen met bondgenoot Carlsberg Scottish & Newcastle in te lijven, zijn de magere jaren in een klap voorbij. Maar zover is het nog niet. De trotse Schotten zetten de hakken in het zand.

- Windmolenbouwer EWT gaat naar de beurs - in Londen. â- Executive Car of the Year - kanshebber Quattroporte â- Economy plus: meer beenruimte in de vliegende bus â- Makers telecomapparatuur zuchten onder Chinese druk â- Wat gaat Joanne Kellermann doen in de directie van DNB?