Ingezonden persbericht


Vrijdag 26 oktober is het Krabdag: krab de EPA's weg

Provincie Antwerpen ondersteunt mee de krabdag, het startmoment van de 11.11.11 - campagne

----------
Vrijdag Krabdag op 26 oktober is het startmoment van de jaarlijkse 11.11.11-campagne die mee door de Provincie Antwerpen ondersteund wordt.

7 jaar na de ondertekening van de milleniumdoelstelling leven nog 827 miljoen mensen in extreme armoede. De meeste van hen zijn boeren. Zij hebben nood aan een eerlijk handelsbeleid en een duurzaam landbouwbeleid op internationaal vlak.

Stop EPA's

Dit jaar steunt de organisatie samen met Vredeseilanden en Oxfam-Wereldwinkels de Afrikaanse boerenorganisaties die zich verzetten tegen de verdere liberalisering van de wereldmarkt door de ondertekening van de Economische Partnerschaps Akkoorden (EPA's) door Europa. Door deze EPA's kunnen honderdduizenden boeren in Afrika niet meer concurreren tegen de grootschalige en vaak gesubsidieerde Europese landbouw. Deze boeren zullen hun inkomen verliezen en Afrika zal dieper in de armoede geduwd worden. Vb. kippenboeren in Congo verliezen hun inkomen door de invoer van kippen uit onder andere België en Nederland.

Via 'Stop EPA's'-krabbiljetten kan iedereen meespelen in een symbolische loterij en een petitie ondertekenen tegen de EPA's. Ook kan je de petitie tekenen op de website van 11.11.11 www.stopepas.be.

Provincie Antwerpen steunt de Krabdag

Gedeputeerde Inga Verhaert, haar kabinet en de dienst Noord-Zuidbeleid willen deze actie aangrijpen om het provinciepersoneel te sensibiliseren over de EPA's.

Concreet zullen er op diverse plaatsen in de gebouwen van de provincie krabloketten komen te staan en een grote informatieposter.

Ook het keukenpersoneel van de koksschool PIVA doet mee. Om vrijdag krabdag een beetje ludiek te brengen zorgen zij die middag voor onder andere een broodje krab. Via placemats worden de mensen geïnformeerd over de actie. De Provincie Antwerpen steunt jaarlijks de 11.11.11-campagne met 50.000 euro.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Jo Lambin
Dienst Noord-Zuidbeleid
tel. 03 240 56 46
jo.lambin@admin.provant.be