Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 26 oktober 2007

Eindelijk oog voor parkeerproblematiek
Het Platform Detailhandel Nederland is verheugd met het voornemen van de gemeente Rotterdam om 20.000 gratis parkeerplaatsen te creëren in en rond het centrum van de stad. Hiermee wordt eindelijk recht gedaan aan het feit dat we in Nederland veel te lang veel te weinig parkeerplaatsen hebben gebouwd.

De detailhandel ondervindt al jaren grote last van het lage aantal parkeerplaatsen en de idioot hoge tarieven. Ook het openbaar vervoer is niet toereikend. Te weinig parkeerplaatsen voor te hoge tarieven zorgen bij veel winkeliers voor omzetdaling. Rotterdam is de eerste stad die nu inziet dat meer gratis parkeerplaatsen essentieel zijn voor het goed functioneren van een stad: voor de winkelier, de consument, de bewoner en de bezoeker.

Voor het bouwen van parkeerplaatsen worden in Nederland normen gehanteerd die absoluut niet in verhouding staan tot de vraag. In grootstedelijke gebieden worden normen gehanteerd waarbij 1 huishouden met 4 personen slechts een halve parkeerplaats krijgt. Als een bedrijf zich wil vestigen mag het op 20 werknemers 1 parkeerplaats bouwen. Ook voor drukke winkelgebieden worden dit soort absurd lage normen gehanteerd. Consumenten moeten zich maar zien te redden.

Deze jarenlange beperking heeft ertoe geleid dat overal in Nederland een gigantische parkeerdruk is ontstaan. Vervolgens besluiten gemeenten om de door hen zelf gecreëerde schaarste te reguleren door bizarre parkeertarieven te hanteren. De automobilist betaalt zich blauw aan parkeergeld. Bovendien wordt gemiddeld 20% teveel betaald omdat het vrijwel nergens mogelijk is om te betalen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd: er kan alleen per uur worden afgerekend.

Het Platform Detailhandel Nederland roept op om ruimere parkeernormen te hanteren. Dan zullen ook de tarieven vanzelf dalen. De vraag naar parkeerplaatsen moet leidend zijn. De Tweede Kamer moet het initiatief nemen en een nieuwe nationale richtlijn op stellen voor toekomstig gemeentelijk parkeerbeleid.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.