Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803430

Vragen van de leden Jasper van Dijk en De Rooij (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart over leerlingen met een vmbo-diploma die voortijdig afhaken op het havo. (Ingezonden 25 oktober 2007)


1
Wat is uw oordeel over het onderzoek van adviesbureau Cinop, waaruit blijkt dat leerlingen met een vmbo-diploma die doorstromen naar de havo twee keer zo vaak afhaken als andere leerlingen voordat zij een diploma halen? 1)


2
Wat zijn volgens u de belangrijkste oorzaken voor het feit dat veel van deze doorstromende vmbo-leerlingen er niet in slagen het havo-diploma te halen?


3
Deelt u de mening dat dit de OESO-conclusie bevestigt dat er een tweedeling bestaat in het Nederlandse onderwijs, waarbij vmbo-leerlingen er nauwelijks in slagen om via havo of vwo op hbo of universiteit te belanden? 2)


4
Wanneer ontvangt de Kamer uw toegezegde reactie over de mogelijke tweedeling tussen vmbo en havo en de doorstromingmogelijkheden? 3)


5
Gaat u in die reactie ook aangeven wat voor concrete stappen u neemt om de doorstroom van vmbo naar havo te verbeteren? Zo neen, waarom niet?


6
Kunt u daarbij aangeven wat voor resultaten u op welke termijn verwacht?


1) Trouw, 19 oktober 2007

2) `Education at a glance', OESO (2007)

3) Kamerstuk 31 135, nr.2