Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 26 oktober

Fryslân, 26-10-2007 o Politieberichten van donderdag 25 oktober 07.00 t/m vrijdag 26 oktober 07.00 uur

Ureterp: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend om 07.50 uur de hulpdiensten geassisteerd bij een aanrijding met letsel op de Butewei. Een 46-jarige automobiliste uit Ureterp reed over de Butewei, met de bedoeling over te steken. Op dat moment reed een 51-jarige automobilist uit Oosterwolde over de Opperhaudmare. De vrouw kwam vanaf de richting Ureterp, ze stopte wel, maar heeft de automobilist uit Oosterwolde over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. Beide bestuurders raakten gewond en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beiden mochten in de loop van de ochtend al weer naar huis. Bureau ongevalanalyse van politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld. Verder heeft de politie de weg afgezet vanaf het viaduct zodat het verkeer over de parallelweg kon rijden. Beide voertuigen zijn afgesleept. De stremming heeft tot 09.20 uur geduurd.

Dokkum: controle op fietsverlichting
De politie heeft donderdag van 07.15 tot 08.30 uur 21 maal een bekeuring uitgedeeld voor het fietsen zonder licht. De controle vond plaats op de Metslawiersterweg.

Heerenveen: insluiping woning
De politie heeft donderdagochtend met diverse eenheden gezocht naar een inbreker. De man had net daarvoor vermoedelijk gepoogd in te breken in een woning aan de Zijlroede. Een 17-jarige bewoner kwam thuis en zag dat diverse laden waren doorzocht. Even later hoorde hij dat de deur dicht werd gedaan en iemand er vandoor ging. De politie heeft de omgeving afgezocht maar niemand meer aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Heerenveen.

Heerenveen: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag op snelheid gecontroleerd in Heerenveen. s Ochtends werden 853 voertuigen gecontroleerd op de Schans, 71 reden te snel, de snelste reed 86, toegestaan is 50 km per uur. Tussen de middag werd gecontroleerd op de Ds. Veenweg in De Knipe. Ter plaatse is 50 toegestaan. Er werden 145 voertuigen gecontroleerd, 59 reden te snel, de snelste reed 85 km per uur. s Middags werd op de Aengwirderweg te Tjalleberd gecontroleerd: er mag 50 gereden worden, 40 gecontroleerde voertuigen leverden 11 overtredingen op, de snelste reed 69.

Nes (D.): aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Wiesterwei. Hier reed een 90-jarige automobiliste uit Dokkum. Ter hoogte van de kruising Nesserwei/N358 zag zij een vrachtauto, bestuurd door een 22-jarige inwoner van Kloosterburen, over het hoofd. Deze kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de auto van de vrouw in de rechterzijde. De auto draaide om de as, raakte van de weg en bleef net boven de sloot steken. De auto raakte totaal vernield en is afgesleept.

Harlingen: ongeval met letsel
De politie heeft donderdagmiddag de andere hulpdiensten geassisteerd bij het afhandelen van een ongeval. Een 19-jarige automobilist uit Wijnaldum wil een andere auto inhalen op de Zuidwalweg. Tijdens het inhalen komt er vermoedelijk een tegenligger aan, waardoor de automobilist uit Wijnaldum diverse malen over de kop vliegt. Ook kan een technisch mankement aan de auto de reden van het ongeval zijn. De man is snel, met onbekend letsel, naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht door een ambulance. De politie heeft enkele getuigen gehoord, maar de exacte oorzaak van de aanrijding is nog niet geheel duidelijk.

Makkum: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de ds. L. Touwenlaan. De inbraak is donderdagmiddag gepleegd. Men is vermoedelijk binnengekomen door een raam aan de achterzijde te forceren. Gestolen zijn een televisie en een laptop. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Makkum. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld.

Heerenveen: aanhouding verdachten
De politie heeft donderdagavond een 14-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op de Beugel. Een getuige had gezien dat een aantal jongeren achter het station tegen fietsen aan het schoppen was. Hierop is de politie ter plaatse gegaan en heeft de 14-jarige aangehouden. De jongen is aangehouden voor baldadigheid. Ook kon hij geen legitimatie laten zien. Ook twee andere jongens krijgen een bekeuring voor baldadigheid, een 14-jarige inwoner van Tijnje en een 15-jarige inwoner van Heerenveen.

Franeker: verdachte aangehouden voor bedreiging
De politie heeft donderdagavond een 29-jarige inwoner van Franeker op de Hertog van Saxenlaan aangehouden voor bedreiging. De man fietste daar zonder licht. Toen de politie hem hier op aansprak, weigerde de man zijn medewerking omdat zijn patatje dan koud zou worden. Hij weigerde om te gaan lopen. Ook bedreigde hij de twee agenten met de dood. Toen hem te verstaan werd gegeven om met dit soort woorden niet te gebruiken, wilde hij een agent in zijn gezicht slaan. Hierop is de man aangehouden voor bedreiging.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden voor inbraak school De politie heeft donderdagavond twee verdachten aangehouden, die in een school aan de Noorderweg aan het inbreken waren. De twee werden gesignaleerd door een beveiligingsmedewerker. Na de melding is de politie met verschillende eenheden ter plaatse gegaan. In de school werd een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden; hij had een laptop en toetsenbord bij zich. Buiten werd, in de nabijheid van een beeldscherm en de school, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Aangifte namens de school is gedaan door een 59-jarige inwoner van Leeuwarden.

Noordwolde: alcoholcontrole
De politie heeft donderdagavond in een uurtje tijd 94 weggebruikers laten blazen op de Hoofdstraat West. Geen enkele bestuurder had te veel gedronken.

Joure: aanhouding twee verdachten
De politie kreeg vrijdagochtend een telefoontje van een attente getuige. Deze had gezien dat een auto zich opvallend ophield bij een bedrijf aan de Leeuwarderweg. Hierop is de politie ter plaatse gegaan. Op de Harddraversweg werd het voertuig, met daarin een 23-jarige inwoner van Aldeboarn en een 28-jarige inwoner van Drachten, door de politie gecontroleerd. In de kofferbak bleek zich een grote hoeveelheid koper te bevinden. Hierop zijn de twee aangehouden en overgebracht naar het bureau. De auto is afgesleept en zal worden onderzocht. Ook zal worden onderzocht waar het koper precies vandaan komt.

Drachten: aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Noorderdwarsvaart. Een 23-jarige automobiliste uit Bakkeveen reed in de haakse bocht naar de Ringweg, komend uit het centrum, rechtdoor. Hierbij werd een lantaarnpaal geschampt, waarna de auto via een tuinhek en de walbeschoeiing van een woning half in de sloot terecht. Het voertuig raakte zwaar beschadigd, evenals de tuin. De vrouw heeft vermoedelijk in plaats van de te remmen het gaspedaal ingetrapt.

Leeuwarden: zondag 29 oktober geen politieberichten
In verband met werkzaamheden aan het netwerk/bedrijfsprocessensysteem van politie Fryslân op zondag 28 oktober zullen er die dag eenmalig geen politieberichten worden gemaakt. Op maandagochtend 29 oktober worden alsnog de politieberichten van zondag gepubliceerd. Ondanks de werkzaamheden aan het netwerk, gaat het reguliere politiewerk natuurlijk gewoon door. Met excuses voor het eventuele ongemak.