Voedsel en Waren Autoriteit

Extra controles op UV-straling zonnebanken

26 oktober 2007 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit start in het najaar van 2007 met controles op de veiligheid van zonnebanken. De Europese Commissie heeft eerder al de eisen in het kader van de normstelling over UV-straling aangescherpt door de maximaal toegestane straling van zonnebanken te verlagen. Te veel UV-straling kan de huid verbranden en op langere termijn leiden tot huidkanker. De nieuwe regels gelden sinds 23 juli 2007 en zijn van toepassing op nieuwe zonneapparaten en apparaten die worden gebruikt in zonnestudio's.

Handhaving
De VWA informeert branchevertegenwoordigers van zonnestudio's en ondernemers die handelen in zonneapparatuur over de nieuwe eisen die aan zonneapparaten gesteld zijn. Daarna start de VWA in november 2007 met inspecties bij importeurs en fabrikanten van zonnebanken. Deze acties lopen door in 2008. Ook een aantal zonnestudio's kan vanaf november 2007 rekenen op een controle van de Voedsel en Waren Autoriteit.

De VWA let bij deze controles op de beschikbaarheid van meetgegevens waaruit blijkt dat de straling binnen de marge van 0,3 W/m2 blijft . Ook wordt gelet op de beschikbaarheid van instructies bij de zonnebank voor de consument.

Mogelijk voldoet een zonnebank bij deze eerste inspectie niet aan de nieuwe regels. De ondernemer moet dan snel in actie komen om de apparatuur in orde te brengen of de instructies voor de consument op orde te hebben. Is de apparatuur daarna weer niet in orde dan treedt de Voedsel en Waren Autoriteit streng op.

Website helpt
Fabrikanten, importeurs en verhuurders van zonneapparatuur kunnen nu ook terecht op de website van de VWA voor antwoorden op vragen over verplichtingen uit de Europese Richtlijn Algemene Productveiligheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan informatie over normen, risico's en meldingsplicht.

Dit nieuwe onderdeel op de website is een van de pilots om zorgvuldig in te spelen op de informatiebehoefte van ondernemers.

Meer informatie:

* Webdossier zonnebanken

* Webdossier veilig ondernemen

Zie het origineel