Landschap Noord-Holland

Persbericht

Embargo tot vrijdag 26 oktober 2007, 12.00 uur

Castricum, 25 oktober 2007

IVN Mussenwerkgroep Alkmaar is winnaar Zilveren Maanprijs 2007

Op 26 oktober 2007 is voor de zesde keer de Zilveren Maanprijs uitgereikt, de prijs voor vrijwilligerswerk op het gebied van natuur en milieu in Noord-Holland. Gedeputeerde A. Moens heeft tijdens de Noord-Hollandse NME dag de prijs uitgereikt aan IVN Mussenwerkgroep Alkmaar met hun winnende Mussenproject.

De Zilveren Maanprijs is bedoeld voor een geslaagd project of baanbrekende activiteit op het gebied van natuur, milieu of landschap in Noord-Holland, dat is uitgevoerd door een enthousiaste vrijwilliger of vrijwilligersgroep. De prijs is een gezamenlijk initiatief van de Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland en IVN Consulentschap Noord-Holland. De Zilveren Maan werd in 2002 voor het eerst uitgereikt.

De mussenwerkgroep heeft op grondige en succesvolle wijze actie ondernomen om de huismus terug te laten keren in de woonwijk. De huismus staat op de Rode Lijst van vogels die door Vogelbescherming Nederland is opgesteld. Door een divers pakket aan voorlichting en educatie werden alle bewoners, van jong tot oud, gemotiveerd om gezamenlijk actie te ondernemen. Struiken werden aangeplant, nestkasten opgehangen, vogelzaad werd verspreid, insectenhotels werden opgezet, groenstroken beheerd en plantsoenen ingezaaid. Inmiddels zijn de resultaten van het project zichtbaar. Het aantal mussen is enorm toegenomen. Daarnaast is het contact tussen buurtbewoners versterkt doordat zij gezamenlijk aan de slag zijn gegaan. Scholen en tehuizen continueren nu op eigen kracht het project. Inmiddels is de IVN Mussenwerkgroep alkmaar benaderd door andere partijen om nieuwe plannen te ontwikkelen.

De jury waardeert niet alleen de innovatieve en grondige aanpak en het duurzame resultaat, maar ook de inspirerende werking die het project heeft gehad. Daarom heeft de jury unaniem besloten de Zilveren Maanprijs 2007 toe te kennen aan de IVN Mussenwerkgroep Alkmaar.

De prijs, bestaande uit een modern beeldje gemaakt door mevrouw F. Zwaag, ontleent haar naam aan een in Noord-Holland vrijwel uitgestorven dagvlinder, de Zilveren Maan.

De overige genomineerden voor de Zilveren Maanprijs 2007 waren:

· Project Natuurpakket, door KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland

· Project Amsterdamse Stadsvogeldag, door Vogelwerkgroep Amsterdam

· Project Beheerplan Kalverpolder, door Werkgroep Kalverpolder en Enge Wormer



Landschap Noord-Holland