Stichting Natuur en Milieu

23 maart 2007 - Komend weekend gaat de zomertijd in. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale
Milieufederaties grijpen dit moment aan om alvast vooruit te kijken naar 27 oktober, wanneer de klok weer teruggezet wordt. In die extra lange nacht vindt voor de derde maal de Nacht van de Nacht plaats. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie procent lichter. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld.

Tijdens De Nacht van de Nacht worden in heel Nederland nachtelijke activiteiten ontplooid;
Sterrenwachten openen hun deuren, er zijn avondwandelingen in natuurgebieden en avondexcur-sies per boot. Ook dierentuinen, aquaria en duikverenigingen en andere organisaties doen mee.

De Nacht van de Nacht van 2006 was een groot succes. Het evenement trok een kleine 10.000 bezoekers op ruim 200 locaties en in 45 gemeenten gingen de lichten van meer dan 100 kerken, torens en andere gebouwen uit. Bedrijven, musea en sluizencomplexen gaven ook gehoor aan de oproep om de lichten te doven. Een aantal gemeenten kondigde in het kader van de Nacht aan om permanent verlichting uit te laten.

Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties, de initiatiefnemers van de
nachtactiviteiten, nodigen diverse natuur- en milieuorganisaties uit om mee te doen met de Nacht van de Nacht. Vorig jaar gaven onder andere IVN, Staatsbosbeheer, de provinciale landschappen, Natuurmonumenten en sterrenwachten hieraan gehoor en zij organiseerden duistere nacht- en avondactiviteiten.

Zie www.nachtvandenacht.nl voor meer informatie.

Publicatiedatum: 23-03-2007