Gemeente Coevorden

Coevorden doet mee aan de Nacht van de Nacht

Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden heeft besloten dit jaar weer mee te doen aan de Nacht van de Nacht. Op zaterdagavond 27 oktober gaan de spotlights op 4 kerkgebouwen in de gemeente niet aan. Het gaat om de kerken in Sleen, Coevorden, Oosterhesselen en Dalen.

Door mee te doen aan de Nacht van de Nacht, die wordt georganiseerd door de provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu, wil het college het onderwerp "mogelijke lichtvervuiling" breed onder de aandacht van inwoners en instellingen brengen. De Nederlandse nacht wordt elk jaar 3 procent lichter. Het aantal mensen dat ernstige overlast ondervindt van lichthinder is in 10 jaar tijd verdubbeld. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat verlichting negatieve effecten heeft op de dierenwereld. Meer dan 50 procent van de dieren is namelijk 's nachts actief.

Natuurlijk is licht ook belangrijk en leuk. Voor de veiligheid of een veilig gevoel is voldoende licht van belang. Licht in het donker kan ook sfeervol zijn, maar er kan veelal nog veel slimmer en zuiniger worden verlicht.

In het bestuursprogramma 2006-2010 heeft het gemeentebestuur uitgesproken, dat het gemeentelijk energieverbruik in 2009 met 10% moet zijn verminderd ten opzichte van het verbruik in 2006. Voor een deel zal deze energiebesparing bereikt moeten worden middels de openbare verlichting.