Gemeente Hengelo

Mag het licht uit?

Nacht van de Nacht 27 oktober

In ons dichtbevolkte land is de nachtelijke duisternis niet meer vanzelfsprekend. Overal wordt kunstlicht gebruikt: denk aan de openbare verlichting, neonreclames, schijnwerpers bij sportvelden of de zogenaamde skybeamers: de lichtkanonnen die s nachts de hemel belichten en die we al van grote afstand kunnen zien. Op satellietfotos zijn goed de lichte plekken te zien in de dichtbevolkte streken. Het wordt s nachts niet meer echt donker en dat heeft gevolgen voor de natuur, voor de biologische klok van mens en dier, voor onze gezondheid en voor de zichtbaarheid van de sterren.

Om stil te staan bij het belang van de nachtelijke duisternis is zaterdagnacht 27 oktober uitgeroepen tot Nacht van de Nacht 2007. Doel is om zoveel mogelijk lichten in het hele land te doven. De campagne is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu, in samenwerking met de provinciale milieufederaties.

Gemeente Hengelo doet ook mee

De gemeente Hengelo ondersteunt de campagne door, net als de voorgaande jaren, op de eigen locaties en terreinen waar mogelijk het licht uit te doen. Zo wordt onder andere de verlichting van het stadskantoor gedoofd, de stadhuistoren blijft donker en de gekleurde lampen van de lichtlinde op het marktplein branden deze nacht niet. Verder blijven de toren van RTV oost, de Brinktoren, de Lambertusbasiliek en de Onze Lieve Vrouwekerk in duisternis gehuld.

Deelnemende bedrijven

Deze bedrijven hebben hun medewerking alvast toegezegd:
* Eshuisgroep Accountants en Belastingadviseurs BV, Demmersweg 86
* Menzis Zorg en Inkomen, Enschedesestraat 37
* Crea, centrum voor Kunsteducatie, Esrein 9
* Galvano Hengelo BV, Haaksbergerstraat 49
* Machinefabriek Sonder BV, Topaasstraat 46
* Sociaal Werkvoorzieningsbedrijf Midden Twente, Wegtersweg 14

Meer aanmeldingen volgen ongetwijfeld!

Ook u kunt iets doen!

Het zou mooi zijn als Hengelo tijdens deze nacht zo donker mogelijk is. We roepen alle Hengeloërs dan ook op om de avond en nacht van 27 op 28 oktober de tuinverlichting uit te laten. Uw buitenlampen met bewegingsmelders kunt u gewoon aan laten. Als iedereen de vaste buitenverlichting voor deze nacht zou doven dan kunnen we zien hoe mooi donker Hengelo kan zijn.

Wij hopen op een donker moment in de geschiedenis van Hengelo!

Meer informatie?

Voor informatie over de Nacht van de Nacht kunt u terecht op de website www.nachtvandenacht.nl. Als u vragen hebt kunt u contact opnemen met Jacqueline Verhoek van het Centrum voor Natuur- en Milieucommunicatie, telefoon (074) 255 0601 of e-mail j.verhoek@hengelo.nl.