Gemeente Nijmegen

Persbericht

9 oktober 2007

Gemeente Nijmegen dooft lichten in Nacht van de Nacht

Op zaterdag 27 oktober 2007 gaan om 20.00 uur de lichten uit op de Ovatonde in Lent. Ook de aanstraling met licht van de Marienburgkapel dooft op dat moment. De gemeente Nijmegen doet op deze wijze mee aan de Nacht van Nacht waarin aandacht wordt gevraagd voor lichtvervuiling.

De Nacht van de Nacht vindt voor de derde maal plaats en wordt georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor de duisternis en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Te veel licht is hinderlijk en slecht voor de gezondheid voor mensen en verstoort het dag-nachtritme van dieren. Ook is de aanblik van de sterrenhemel voor veel mensen een waarde op zich. Bij een volkomen natuurlijk donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Door de verhoogde hemelhelderheid zijn er in steden nog slechts 50 sterren zichtbaar. Tijdens De Nacht van de Nacht worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd. Sterrenwachten openen hun deuren, er worden avondwandelingen in natuurgebieden georganiseerd of avondexcursies per boot. Ook dierentuinen, aquaria en duikverenigingen ondersteunen de Nacht. De gemeente ondersteunt de actie door het doven van de lichten op twee gezichtsbepalende locaties. In de komende maanden besteedt de gemeente verder aandacht aan de hoeveelheid verlichting in de stad. Nog dit jaar komt er nieuw beleid voor openbare verlichting waarin de thema's energiebesparing en donkertebescherming een belangrijke plaats krijgen. Ook investeert de gemeente dit jaar nog 235.000 euro in energiezuinige verlichting van de gemeentepanden. Door op nog meer plekken aanwezigheidsdetectiesensoren te plaatsen, gaat het licht uit op het moment dat er niemand op kantoor zit.

In Nijmegen worden er in de Nacht van de Nacht ook door diverse andere organisaties activiteiten georganiseerd. Zo dooft Elektrabel gedeeltelijk de verlichting en de Sterrenwacht organiseert een avondwandeltocht.