Partij van de Arbeid

Nacht van de Nacht

10-10-2007 03:02

Om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht en duidelijk te maken dat veel verlichting slimmer en zuiniger kan, organiseren de Provinciale Milieu Federaties en Natuur en Milieu op 27 oktober 2007 voor de derde maal de Nacht van de Nacht. De PvdA ondersteunt dit initiatief van harte en roept haar bestuurders in gemeenten en provincies op aan dit initiatief mee te werken.

Negatieve effecten lichtvervuiling
Grote lichtreclames, het aanlichten van panden zoals kerken en reclamemasten hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Al die verlichting draagt er aan bij dat het in Nederland jaarlijks drie procent lichter wordt, dat we steeds meer energie gebruiken en dat de nachtelijke horizon vervuild wordt. Uit onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra blijkt dat 48 procent van de mensen hinder en ergernis ondervindt van kunstlicht. Daarnaast heeft verlichting negatieve effecten op de dierenwereld.

Slimmer en zuiniger
Natuurlijk is licht ook belangrijk. Zo is licht noodzakelijk voor veiligheid en het veilig voelen is voldoende licht van belang. En ook kan licht in het donker sfeervol zijn of een boodschap overbrengen. Maar er kan nog veel slimmer en zuiniger verlicht worden, zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is.

Nacht van de nacht
Om hiervoor aandacht te vragen en de schoonheid van de donkere nacht te laten zien, organiseren de Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu op 27 oktober 2007 de derde Nacht van de Nacht. Bedrijven, gemeenten provincies worden opgeroepen deze nacht de eventuele verlichting gericht op gebouwen (denk aan stadshuis of provinciehuis) en kunstwerken te doven. Ook kunnen gemeenten en provincies net als vele andere organisaties een nachtelijke activiteit te organiseren op 27 oktober.

Geschiedenis
In 2005 werd de eerste landelijke Nacht van de Nacht georganiseerd. Het jaar daarna bezochten duizenden mensen tijdens de tweede Nacht van de Nacht meer dan 200 activiteiten. Zo werd op Texel een NachtWadWandeling georganiseerd, waren deelnemers bij Kijkduin verrast over de enorme lichtvervuiling van Den Haag, kon je vanaf Heuvelrug bij Amerongen zelfs de verlichting van de Betuwe zien en werd in de Biesbosch een donkere vaartocht georganiseerd.

Meedoen?
Wilt u een uitgaanstip voor de nacht van de nacht op 27 oktober, als gemeente, bedrijf, of provincie meedoen aan dit initiatief, of andere informatie: www.nachtvandenacht.nl