Zuid-Europa, Holland Symfonia brengt opera uit Italië en Spanje

11/10/2007 13:52



Holland Symfonia



Onder leiding van de Amerikaanse operakenner Arthur Fagen brengt Holland Symfonia vanaf 27 oktober in Hoorn, Haarlem en Alkmaar het eerste concert uit de Classic-serie. Op het programma staan hoogtepunten uit het Italiaanse en Spaanse operarepertoire, met werken van Verdi, Mascagni, Puccini en De Falla. Met sopraan Annemarie Kremer en tenor Timothy Richards.

Na de 'Ouverture La forza del destino' van Giuseppe Verdi zingen de jonge Nederlandse sopraan Annemarie Kremer en de Welshe tenor Timothy Richards twee geliefde aria's van deze grootmeester van de Italiaanse opera: 'E strano- Sempre libera' uit 'La traviata' en 'Parmi veder le lagrime' uit 'Rigoletto'. Vervolgens speelt het orkest het 'Intermezzo' uit de succesvolle debuutopera van Pietro Mascagni. Van Giacomo Puccini, die de Italiaanse opera de 20ste eeuw binnen leidde, brengen beide zangers de overbekende aria's 'O soave fanciulla', uit 'La Bohème' en 'Vissi d'arte' en 'E lucevan le stelle' uit 'Tosca' ten gehore. Met 'Libiamo', het bekendste duet uit 'La traviata' wordt de Italiaanse bijdrage aan dit concert afgesloten. De theatermuziek van Manuel de Falla ademt een authentieke Spaanse sfeer, met zijn specifieke ritmes en melodieën. Deze zijn duidelijk te beluisteren in 'La vida breve' en het temperamentvolle 'El sombrero de tres picos', waaruit het orkest diverse delen speelt. In het kader van Het Nieuwe Luisteren verzorgt musicoloog Kees Wisse een uur voor aanvang van het concert in alle speelplaatsen een gratis inleiding, waarin hij aankaart dat De Falla's muziek bij nader inzien veel Italiaanser blijkt te zijn dan gedacht. Radiopresentator en klassieke muziekkenner Lex Bohlmeijer treedt tijdens dit concert op als gastheer.

Concertdata/kaarten:
Zaterdag 27 oktober, 20.15 uur in Schouwburg het Park: 0229 - 291 000 (inleiding 19.15 uur); Zondag 28 oktober, 14.30 uur in de Philharmonie Haarlem, 0900 - 5111 222 (inleiding 13.30 uur); Dinsdag 30 oktober, 20.15 uur in Theater De Vest Alkmaar, 072 - 548 99 99 (inleiding 19.15 uur).

Persbericht beknopt:

1 uur voor aanvang concerten inleiding Kees Wisse
Dirigent: Arthur Fagen; sopraan: Annemarie Kremer; tenor: Timothy Richards Werken: van Verdi: Ouverture La forza del Destino; Uit La traviata: E strano- Sempre libera; Uit Rigoletto: Parmi veder le lagrime; Uit La traviata: Libiamo. Van Mascagni: Uit Cavalleria rusticana: Intermezzo. Van Puccini: Uit La Bohème: O soave fanciulla; Uit Tosca: Vissi d'arte; Uit Tosca: E lucevan le stelle. Van De Falla: Uit la vida breve: Introductie, Interlude, Dans; Uit El sombrero de tres picos: Danza de la molinera, Los vecinos, Danza del molinero, Danza final.

Biografieën:
De Amerikaanse dirigent Arthur Fagen werd geboren in New York en begon zijn muziekstudie aan het Curtis Instituut onder leiding van Max Rudolf. In 1972 werd hij winnaar van het Baltimore Symphony dirigentenconcours. Fagen is vervolgens een groot aantal jaren muzikaal directeur geweest van het Queens Symfonisch Orkest en chef-dirigent van de symfonieorkesten van Antwerpen en Gent. Tevens heeft hij als vaste gastdirigent de symfonieorkesten van Kassel en Braunschweig geleid. Onder andere bij de Tsjechische Philharmonie, de RAI orkesten in Rome, Milaan, Turijn en Napels, het Nationaal Orkest van België, het Nederlands Radio Symfonie Orkest, het Praags Symphonie Orkest, het Tokyo Philharmonisch Orkest en het Louisiana Philharmonisch Orkest heeft hij als gastdirigent op de bok gestaan. Met ingang van seizoen 2002/2003 is hij benoemd tot muzikaal leider bij het Symfonieorkest van Dortmund.

De Nederlandse sopraan Annemarie Kremer studeerde aan het Conservatorium van Maastricht, waar zij onder anderen les kreeg van Mya Besselink. Later kreeg zij privé-zangles bij Gemma Visser, Christian Papis, Carlo Bergonzi en Charlotte Margiono. Annemarie debuteerde op 21-jarige leeftijd in de rol van Ilia 'Idomeno' bij het Stadttheater Aachen, waarna een groot aantal optredens volgden in verschillende rollen in de grote theaters van Europa. Na een succesvolle tournee in Frankrijk als Donna Anna in 'Don Giovanni' van Mozart onder regie van de beroemde filmregisseur Gérard Corbiau, verwierf zij internationale erkenning. De televisieregistratie van deze productie is inmiddels meerdere keren wereldwijd uitgezonden. In 2004 debuteerde Annemarie in Het Concertgebouw Amsterdam in de titelrol van Händels 'Agrippina' met het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend, waarvan tevens een dvd is uitgebracht. Sindsdien is zij in Het Concertgebouw een geziene gast, en trad zij onder meer op met het ASKO/Schoenberg-Ensemble; in diverse uitvoeringen van de Vara-Matinee met het Radio Kamer Orkest en het Radio Philharmonisch Concert onder leiding van Edo de Waart, en als Donna Elvira in een geënsceneerde uitvoering van Mozarts 'Don Giovanni' met het Vlaams Radio Orkest. Eerder dit jaar kreeg zij lovende kritieken in de Nederlandse pers voor haar vertolking van 'Rusalka' van Dvoràk, en maakte zij haar succesvolle debuut in de Verenigde Staten met haar hoofdrol in 'Madama Butterfly'. Inmiddels is zij uitgenodigd om in 2008 de hoofdrol in Verdi's 'La Traviata' te zingen in Vermont USA. Meer informatie op www.annemariekremer.nl.

De Welshe tenor Timothy Richards studeerde aan de Welsh College of Music & Drama en kreeg later een studiebeurs voor het Royal Northern College of Music in Manchester. In 1996 won hij de prestigieuze Towyn Roberts studiebeurs aan het Royal National Eisteddfod van Wales. Richards maakte zijn professionele operadebuut in 1998 als 'Alfredo' in 'La Traviata' voor de Welsh National Opera, gedirigeerd door Carlo Rizzi. Vervolgens vervulde hij belangrijke rollen als 'Nemorino' in 'L'Elisir d'amore', 'Rinuccio' in 'Gianni Schicchi', 'Rodolfo' in 'La Bohème' en 'Pinkerton' in 'Madame Butterfly'. Daarnaast heeft Richards een extensief concert- en oratoriumrepertoire opgebouwd en acte de présence gegeven in de mooiste concertzalen van Europa, waaronder de Royal Albert Hall, de Bridgewater Hall, het Staatstheater van Neurenberg en het Theater Dortmund, met een repertoire variërend van Verdi's 'Requiem', Mendelssohns 'Elijah' en 'Lobgesang', Händels 'Messiah', Mozarts 'Requiem', Haydns 'Creation', Beethovens 'Choral symphony' en Rossini's 'Stabat Mater'. Richards heeft verscheidene televisieoptredens verzorgd, zoals 'The Three Tenors', Rossini's 'Stabat Mater', Stainers 'Crucifixion', en Arwel Hughes 'Dewi Sant'. Opgenomen werken behelzen onder andere 'The Saint of Bleeker Street', gedirigeerd door Richard Hickox.

Voor de biografie van Holland Symfonia: www.hollandsymfonia.com.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hollandsymfonia.com