Ingezonden persbericht


DE AVOND VAN DE GROENE AMSTERDAMMER IS UITVERKOCHT

BEKENDMAKING SHORTLIST MARTIN VAN AMERONGEN PRIJS

De Groene Amsterdammer bestaat 130 jaar en viert dit groots op zaterdag 27 oktober in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het feestelijke avondvullende programma dat de Groene Amsterdammer - in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam organiseert - is nu al een succes: alle kaarten zijn inmiddels verkocht.

De feestavond heeft als thema 'Elke mening telt - telt elke mening?'. Op diverse plekken in de schouwburg worden debatten gevoerd, over onderwerpen die deze vraag van verschillende kanten belicht. Deelnemers zijn onder anderen de Britse filosoof John Gray, Geert Mak en Marjolijn Februari. Eén van de hoogtepunten van de avond is de uitreiking van de Martin van Amerongen Prijs.

Interessante gastenlijst
De organisatie is zeer verheugd over de snelle kaartverkoop. De combinatie van een bijzondere gastenlijst en een gevarieerd theatraal programma blijkt zeer succesvol. 'Kan een onconventioneel platform als De Groene een serieuze bijdrage leveren aan de publieke meningsvorming?' is de vraag die in verschillende debatten wordt voorgelegd aan onder meer Pascal Bruckner, Marjolijn Februari, Geert Mak, Wanda Reisel en A.F.Th van der Heijden. Bijzondere gast is de Britse filosoof John Gray, die dezer dagen extra in de belangstelling staat vanwege de vertaling van zijn boek Black Mass.

Verrukkelijke borsten

Een prikkelend debat op deze avond wordt 'De maakbaarheid van het menselijk lichaam'. Onder leiding van Groene-redacteur Margreet Fogteloo en met een audiovisuele omlijsting van VJ Gabriël Kousbroek spreken Dr. Liesbeth Woertman (hoofddocent Klinische en Gezondheidspsychologie, Universiteit Utrecht), de bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt en Jan Heemskerk (directeur Playboy Nederland) over de politiek van het (vrouwelijk) lichaam. Tijdens het debat zal beeldend kunstenaar Femke Heerikhuizen ter plekke verrukkelijke vrouwelijke lichaamsdelen creëren uit verse zalm.

MARTIN VAN AMERONGEN PRIJS

Bekendmaking shortlist Martin van Amerongen Prijs

Een jury, bestaande uit voorzitter Sacha de Boer (NOS journaal, fotografe), Erik Kessels (KesselsKramer) en Barbara Visser (beeldend kunstenaar), heeft zich afgelopen week gebogen over de ruim veertig inzendingen. Het hoge niveau van de inzendingen, het uiteenlopende karakter van de onderwerpen en de verscheidenheid aan technieken van presentatie wordt door hen geprezen. De jury heeft een shortlist samengesteld van zes kandidaten die in aanmerking komen voor de Martin van Amerongen Prijs van 2.500 euro. Lezers en bezoekers van De Groene-website kunnen uit deze zes hun favoriet aanwijzen voor de publieksprijs van 1.000 euro.

De kandidaten:
Steven Eernisse Minister van Defensie Paul Kalter Debat: Arena of Agora Bert Mebius Essay in progress Wanda Perez Een blog voor je kop Marius W. De Pijper De waarde van meningen Richard van der Slot Kritiek op de critici

De artikelen zijn te lezen én te beleven op www.groene.nl. De jury maakt de winnaar en de winnaar van de publieksprijs bekend tijdens de Avond van De Groene Amsterdammer op 27 oktober.

Oud-hoofdredacteur Hubert Smeets leidt de prijsuitreiking in, waarna performance kunstenaar Fredie Beckmans de geest van Martin van Amerongen zal oproepen.

Co-productie
De avond wordt georganiseerd door De Groene Amsterdammer in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.

Op de avond zelf zullen aan de kassa de niet-afgehaalde kaarten worden verkocht.