Gemeente Sint-Michielsgelstel


Gemeente doet mee met Nacht van de nacht

maandag 15 oktober 2007

In de nacht van 27 op 28 oktober, de langste nacht van het jaar als zomertijd in wintertijd wordt overgezet, wordt voor de derde maal in ons land de Nacht van de Nacht gehouden.

Tijdens deze nacht kunnen gemeenten en particulieren laten zien dat ze zich iets aantrekken van de lichtvervuiling in ons land. De gemeente doet mee door de lichten bij openbare gebouwen en kunst verspreid over de gehele gemeente niet aan te doen.

Onderzoek toont aan dat 48% van de Nederlanders hinder heeft van nachtverlichting. Niet alle nachtverlichting is namelijk functioneel. Waarom moet een reclamemast de gehele nacht branden of waarom moet een gebouw de gehele nacht zijn aangelicht? Vorig jaar deden veertig gemeenten mee, waaronder Amsterdam (met het doven van de lichten in onder meer tien kerken en torens) en Den Haag (onder meer de lichten uit in het provinciehuis). Sint-Michielsgestel doet dit jaar voor de eerste keer mee.

De gemeente doet mee met de volgende verlichtingspunten:


* In Sint-Michielsgestel: toren Petrus Dondersplein, glaskunstwerk Esscheweg, kunstwerk nabij RK kerk.

* In Berlicum: kunstwerk brug Schuurkerkpad, Mariakapel, brandweerkazerne, toren kerk Raadhuisplein, kunstwerk bij ingang sportpark De Brand.

* In Gemonde: toren RK Kerk.

* In Den Dungen: monument Silent Wings.

Ook meedoen!
Ook u kunt meedoen aan de Nacht van de Nacht. Denk bijvoorbeeld aan uw buitenverlichting. Ook kunt u het hele jaar door bijdragen aan minder lichtvervuiling. Hier enkele tips:


* Gebruik voor de buitenverlichting een bewegingsmelder.
* Als u wel continu brandende buitenverlichting wilt, is een spaarlamp energie- én kostenbesparend.

* Kies voor verlichting die het licht bundelt en richt de lamp naar beneden.

* Verlichting van de oprit kan perfect worden vervangen door reflectoren.

* Gordijnen dicht houdt het buiten donker en binnen warm.

Activiteiten
Tijdens de Nacht van de Nacht organiseren Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties samen met natuurcentra, sterrenkundige organisaties en natuurorganisaties talloze activiteiten, waarin ze de schoonheid van de nacht laten zien. In heel Nederland zijn er avondexcursies en kunt u op pad met de boswachter, sterren kijken, genieten van een verhaal bij een vuurpot of een nachtelijk vaartochtje. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor een overzicht van alle activiteiten.

---