Nederlandse groep naar VS voor uitwisseling integratie moslimjongeren

15/10/2007 16:41Nederlands Jeugdinstituut NJiUtrecht, 15-10-2007 - Op 27 oktober vertrekt een groep van 14 Nederlanders voor drie weken naar de Verenigde Staten voor een uitwisselingsprogramma over het stimuleren van integratie en voorkomen van radicalisering van moslimjongeren. De diverse groep bestaat o.a. uit jongerenwerkers, journalisten, vertegenwoordigers van lokale overheden, docenten en 'community leaders'. Doel van het project is het uitwisselen en vergroten van de ervaring, kennis en methoden van beroepskrachten die met islamitische jongeren werken.

In de Verenigde Staten verdiepen de deelnemers zich in elkaars werkveld door middel van workshops, debatten, lezingen, studiebezoeken en culturele activiteiten. Na de uitwisseling organiseren de deelnemers activiteiten in hun eigen organisatie om de opgedane kennis toe te passen. Het project wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut en het Amerikaanse Institute for Training and Development.

De deelnemers aan de uitwisseling zijn verbonden aan organisaties met een groot bereik onder islamitische jongeren. Dat zijn bijvoorbeeld welzijnsinstellingen, zoals Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam (SJA), Trajekt (Maastricht), Portes (Utrecht), SONOR (Rotterdam) en Punt Welzijn (Weert). Maar ook organisaties voor jeugdzorg (Spirit Jeugdzorg), onderwijs (het Islamitisch College Amsterdam) en (stadsdeel)gemeenten (Utrecht, Rotterdam, Amsterdam West) doen mee. Andere vertegenwoordigde organisaties zijn Stichting Delmatur (Rotterdam), SMOR (een koepel voor 33 Rotterdamse migrantenorganisaties), CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid) en de Politie Utrecht.

In mei 2008 brengt een Amerikaanse delegatie van acht deelnemers een veertiendaags studiebezoek aan Nederland. Tijdens dit bezoek organiseert het Nederlands Jeugdinstituut een congres over het thema 'integratie'. Doel van het congres is nationale en internationale uitwisseling. Enkele deelnemers aan de studiereis naar de Verenigde Staten vertellen dan over hun ervaringen en de kennis die zij daar hebben opgedaan.

De uitwisseling is een initiatief van het Department of State (DOS) van de Verenigde Staten. Het DOS financiert vier van dit soort uitwisselingsprogramma's. Dat zijn naast dit Nederlandse project ook projecten in Spanje, Frankrijk en Duitsland.

http://www.nji.nl/muslimyouthproject