Gemeente Reiderland


'Nacht van de Nacht' in Winschoten

Op zaterdagavond 27 oktober 2007 organiseren de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging (KNNV) afdeling Veendam en omstreken, de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten, de ClubWinschoterGroen, het Instituut voor natuur-beschermingsedukatie (IVN) Oldambt en toneelvereniging Vita Nova een gevarieerde avond over de waarden van licht en donker. De organisaties sluiten hierbij aan bij de landelijke activiteiten in het kader van de `Nacht van de Nacht'.

Licht speelt in de samenleving een steeds grotere rol. Vanuit de ruimte is duidelijk de ligging te zien van steden en industrieën door hun enorme lichtuitstraling. Maar de hoeveelheid licht heeft ook zijn keerzijden. Het dag-nachtritme van mens en dier kan worden verstoord. Sommige diersoorten leven uitsluitend bij nacht en mijden licht. Voor mensen kan verstoring van het dag-nacht ritme leiden tot slapeloosheid en depressies. De sterrenhemel wordt soms door licht overstraald zodat van intense nachtbeleving geen sprake meer is.

Zichtbaarheid en veiligheid zijn voor mensen ook belangrijk. Tegelijkertijd is er de zorg om een veranderend klimaat. Waar ligt het evenwicht? Tijdens de `Nacht van de Nacht' is er volop gelegenheid om stil te staan bij al deze belangrijke punten.

De `Nacht van de Nacht' in Winschoten begint om 19.00 uur voor de kinderen in de Kinderboerderij Stadspark aan de Bovenburen 96 te Winschoten. Het programma voor de volwassenen begint om 20.00 uur op dezelfde locatie.

Om 19.00 uur kunnen kinderen tot 12 jaar knutselen en nachtmaskers maken van papier. Daarna kunnen ze naar de dieren van de kinderboerderij kijken in hun nachthokken onder leiding van Menno Cannegieter en andere medewerkers. Tevens is er de gelegenheid om uilenballen te pluizen.

Om 20.00 uur zal vervolgens wethouder van de Nacht, de heer Harry Jansema, deze bijzondere avond officieel openen. Aansluitend start een kennisquiz voor drie raads-/commissieleden over de waarden van licht en donker. Welk raadslid gaat er met de donkertrofee vandoor?

Om 21.00 uur kan iedere deelnemer op pad gaan om naar nachtdieren in het stadspark te kijken onderleiding van Henri Thunnissen, Chris van Hout en Aart Jan Langbroek. Gelijktijdig zal er voor de liefhebbers van verhalen en toneel door toneelvereniging Vita Nova in het stadspark mysterieuze verhalen worden verteld die te maken hebben met de geheimen van de nacht. Ook zullen er spannende `nacht'gedichten te lezen zijn in het stadspark.

Na de tocht wordt iedereen weer bij de kinderboerderij verwacht, waarna de activiteiten rond 22.30 uur worden afgesloten.

Voor deelname aan het programma dient u zich op te geven. Opgave kan tot en met donderdag 25 oktober a.s. bij Silvana Moed van de gemeente Winschoten via e-mail: s.moed@winschoten.nl of tel. 0597-481187 of bij Aart Jan Langbroek:

Winschoten, 17 oktober 2007.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met: clubwinschotergroen@xs4all.nl. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

KNNV afdeling Veendam en omstreken

Clubwinschotergroen@xs4all.nl.

Aart Jan Langbroek

Tel. 0597-420029/06-12529661

Gemeente Winschoten

s.moed@winschoten.nl

Silvana Moed

Tel. 0597-481187

KNNV afdeling Veendam e.o. - Gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten- ClubWinschoterGroen - IVN-Oldambt - toneelvereniging Vita Nova