Gemeente Soest

Rookmelders redden levens

Datum: 19/10/2007

Gebruik rookmelders en maak kans op 250 staatsloten

Als uw rookmelder op zaterdag 27 oktober werkend aan het plafond hangt, maakt u kans op 250 staatsloten!

Die dag is nationale rookmelderdag en de laatste dag van de Brandpreventieweken. In onze regio worden de Brandpreventieweken gezamenlijk georganiseerd door de brandweren Baarn, Bunschoten, Eemnes en Soest.

Kijk voor de staatslotenactie en meer informatie over rookmelders op www.rookmelders.nu

Bij verreweg de meeste branden ontstaat rook. Deze bevat allerlei verbrandingsproducten, waaronder giftige gassen. Rook is dan ook doodsoorzaak nummer 1 bij brand. Een rookmelder kan brand in een vroeg stadium ontdekken. Zodra de melder rook- of roetdeeltjes 'ziet' of 'voelt', slaat hij alarm met een doordringend geluidssignaal. Hierdoor heeft u meer tijd om uw huisgenoten en uzelf in veiligheid te brengen en de schade tot een minimum te beperken.

De meeste rookmelders werken op batterijen. Ze houden dus, onafhankelijk van het lichtnet, dag en nacht de wacht. Een veilig idee, vooral 's nachts. Test de rookmelder regelmatig door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Geeft de rookmelder geen alarm, controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is. Niemand weet precies hoe lang rookmelderbatterijen meegaan, daarom is het goed om de batterijen elk jaar te vervangen.

Hang rookmelders aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. Het beste is om alle ruimten waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht, te voorzien van rookmelders.

Verkeerd ophangen

Er zijn ook plekken waar u uw rookmelder beter niet kunt ophangen, omdat hij dan waarschijnlijk vals alarm of juist geen alarm zal veroorzaken.

Ongeschikte plekken zijn:

* in de buurt van waterdampen of dampen van bakken en braden, zoals bij de deur van een douche-/badkamer of in de keuken.
* bij een ventilatoropening of mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren. Door de luchtstroming kunnen rookdeeltjes de rookmelder hier niet bereiken.
* in de garage. Uitlaatgassen kunnen ook ongewenst alarm veroorzaken.

.