Gemeente Franekeradeel


Mag het licht uit ?
Gemeente Franekeradeel en Planetarium doen mee aan Nacht van de Nacht.

Op zaterdag 27 oktober vinden er in heel Nederland allerlei activiteiten plaats in het kader van de 3e "Nacht van de Nacht". Stichting Natuur & Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties zijn deze campagne gestart, omdat het 's nachts bijna nergens meer echt donker is in Nederland. Mens en dier ondervindt hier hinder van. Op deze avond wordt aandacht gevraagd voor het belang en de schoonheid van donkere nachten.

Gemeente Franekeradeel onderschrijft het belang van bewustwording rondom toenemende lichtvervuiling. Dit blijkt ook uit de lichtreductie-aanpak voor het nieuwe glastuingebied te Sexbierum. Het uitgangspunt zal zijn dat de hoogst haalbare lichtreductie wordt bewerkstelligd. Dit betekent dat er gestreefd wordt naar meer dan het nakomen van afspraken die vastgelegd zijn in het convenant tussen de tuinbouwsector en de Stichting natuur en milieu. In het kader van Nacht van de Nacht zal de gemeente in de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober een aantal van haar objecten niet belichten. Om technische- en veiligheidsredenen is het voor de gemeente niet mogelijk om openbare verlichting langs wegen te doven.

Speciale Planetarium 'Nacht van de Nacht' activiteit:

Tijdens de 'Nacht van de Nacht' is het Eise Eisinga Planetarium voor publiek geopend van 19.00 - 21.30 uur. U krijgt uitleg bij het bij het oudst werkende planetarium ter wereld. Voor kinderen is er ook een gratis speurtocht beschikbaar.

Daarna kunt u vanaf 19.30 uur de Amateur Sterrenwacht Cassini bezoeken om een blik door een telescoop te werpen. Vanuit het Planetarium krijgt u een plattegrond mee, zodat de Sterrenwacht aan het Galjoen 26 te Franeker eenvoudig te vinden is. Alleen voor het Planetarium is een toegangskaartje vereist, speciaal voor deze avond is de entree voor jong en oud slechts ¤ 2,50 per persoon!