Gemeente Wageningen

Wageningen sluit aan bij Nacht van de Nacht

Om aandacht te vragen voor het belang van duisternis en de schoonheid daarvan organiseren de 12 provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu op zaterdag 27 oktober aanstaande de Nacht van de Nacht. De gemeente Wageningen sluit aan bij dit initiatief en dooft, net als vorig jaar, de straatverlichting op De Eng, op het gedeelte tussen de Ritzema Bosweg, Diedenweg, Hollandseweg en Zoomweg. Dit geeft mensen de mogelijkheid om De Eng eens op een heel andere manier te beleven.

Kunstlicht
Ieder jaar groeit de hoeveelheid kunstlicht in Nederland met drie procent. Dat is veel. Echt donkere plekken zijn bijna niet meer te vinden en het zien van de sterrenhemel wordt steeds moeilijker. Veel mensen ondervinden hinder van overdadige verlichting; door kassen, reclameverlichting, verlichting van gebouwen, verlichting langs wegen.

En niet alleen mensen, ook veel dieren hebben last van kunstlicht; meer dan de helft van de dieren leeft immers 's nachts.

Verlichting uit
De gemeente roept iedereen op om op 27 oktober, daar waar het mogelijk en veilig is, de verlichting uit te doen. Dat kan door gewoonweg de tuinverlichting uit te doen of een buitenlamp. Of door bij bedrijven de verlichting op het parkeerterrein te doven, als iedereen al naar huis is. Of bijvoorbeeld door de reclameverlichting bij winkels uit te doen. Iedereen wordt gevraagd eens kritisch rond te kijken en, in elk geval voor een nacht, alle niet noodzakelijke verlichting uit te schakelen.

Rondwandeling over De Eng
Om mensen te laten genieten van een donkere Eng organiseren de stichting `Vrienden van De Eng' en de Gelderse Milieufederatie, met medewerking van waterbedrijf Vitens, een wandeling over De Eng. Tijdens de wandeling is het mogelijk de watertoren te beklimmen. Dit geeft niet alleen een mooi zicht over de donkere Eng, maar ook op de lichtkoepels in de omgeving. Onderweg krijgt men informatie over het belang van donkere nachten, het beperken van (onnodige) verlichting en de schoonheid van De Eng.
De wandeling begint om 19.30 uur bij het Arboretum aan de Gen. Foulkesweg en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Omdat de toegang tot de watertoren beperkt mogelijk is, is het noodzakelijk dat men zich van tevoren aanmeldt. Dit kan via e-mail:
j.reijnen@geldersemilieufederatie.nl of telefonisch via: 06 - 50 632 073.

Mansholtlaan
De provincie Gelderland neemt ook deel aan de Nacht van de Nacht en schakelt de verlichting op de Mansholtlaan uit; op het gedeelte tussen de Droevendaalsesteeg tot aan Ede.