Gemeente Tilburg

22-10-2007
Herdenking Tilburgse verzetsheld Coba Pulskens bij gerenoveerde gedenksteen
Herdenking op zaterdag 27 oktober om 14.00 uur

Op zaterdag 27 oktober herdenkt Tilburg voor de 63e keer de bevrijding van de stad. Coba Pulskens is wel de bekendste figuur uit het Tilburgse verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood zij onder meer onderdak aan Joden, leden van de verzetsgroepen en gestrande geallieerde piloten. Ter ere van Coba staat in de Coba Pulskenslaan een herdenkingsmonument. Eerder dit jaar zijn het monument en het omliggende plantsoen door de gemeente Tilburg opgeknapt. Op zaterdag vindt om 14.00 uur de eerste herdenking plaats bij het gerenoveerde monument.

Op 9 juli 1944 deed de Sicherheitsdienst een inval in het huis van Coba Pulskens aan de Diepenstraat. Drie gestrande piloten werden ter plekke gefusilleerd. Coba werd door de Duitsers opgepakt en werd in februari 1945 vergast in concentratiekamp Ravensbrück.

Dertien jaar geleden werd ter gelegenheid van de 50e herdenking van de bevrijding op initiatief van bewoners van de Coba Pulskenslaan een monument voor Coba opgericht. Op een zwerfkei kwamen de namen van de piloten die bij Coba Pulskens werden gedood. De onthulling werd destijds verricht door de zoon van een van de slachtoffers. Op zaterdag vindt in aanwezigheid van bewoners van de Cobu Pulskenslaan de eerste herdenking plaats bij het gerenoveerde monument. Op diezelfde avond is er om 19.00 uur ook een officiële herdenking bij het Monument Scotland the Brave aan de Paleisring.