Gemeente Aalten


23-10-2007
Nacht van de Nacht op 27 oktober 2007.
Oproep aan particulieren en bedrijven om zoveel mogelijk lichten te doven

De zorg voor het klimaat houdt tegenwoordig iedereen wel bezig. Het aspect "lichtvervuiling" speelt in dit totaal ook een rol. Daarom is er door de Gelderse Milieufederatie een plan ontwikkeld waarbij op zaterdag 27 oktober a.s. de nacht ook daadwerkelijk centraal staat. Dit wordt bereikt door niet noodzakelijke verlichting te doven. Nederland krijgt immers steeds meer verlichting zodat ook de nacht steeds lichter wordt. Veel van die verlichting is soms helemaal niet nodig, want waarom moet een reclamebord nu de gehele nacht branden of gebouwen met felle lampen worden verlicht.
Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat donkere nachten belangrijk zijn voor het welzijn van mens en natuur. Veel mensen hebben inmiddels last van lichthinder en ook voor de dierenwereld is het belangrijk dat het donker is omdat meer dan 50 procent van de dieren 's nachts leeft.

Ook de gemeente Aalten heeft besloten mee te doen aan deze actie met name ook nadat hierover in de commissie Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken en Milieu van 21 juni jl. is gesproken.
Afgesproken is dat de verlichting in alle openbare gebouwen zal worden gedoofd en dat slechts de noodverlichting zal branden. Voorts zal de verlichting rond de Helenakerk te Aalten en de dorpskerk in Dinxperlo worden gedoofd net zoals de verlichting op de rotonde van het Willem van Oranjeplein te Dinxperlo.
De openbare verlichting in de gemeente zal niet worden gedoofd uit een oogpunt van openbare veiligheid inclusief de verkeersveiligheid. Ondanks het gegeven dat er het aanstaande weekend ook een zgn. lichtroute in het buitengebied van Aalten wordt gehouden, waarbij allerhande boerderijen zullen worden verlicht, willen wij u toch op de hoogte stellen van deze landelijke actie om zo ook als gemeentebestuur van Aalten een klein steentje bij te dragen.
Gezien het landelijke karakter van deze actie roepen wij dan ook particulieren en bedrijven op hieraan zoveel als mogelijk is mee te doen.