RTL Group

'Trucker M/V' leidt tien kandidaten op tot trucker

Grote afstanden rijden, lang van huis zijn, slapen in de cabine en eten in wegrestaurants. Waarschijnlijk de eerste associaties die iemand maakt met het beroep trucker, en niet meteen de meest aantrekkelijke facetten van het vak. Maar vraag een trucker naar zijn of haar werk en hij of zij vertelt dat het het mooiste beroep van de wereld is. De vrijheid en het besturen van zon grote en krachtige wagen geeft hen de ultieme kick. Aan het nieuwe RTL 7-programma Trucker M/V met Winston Gerschtanowitz doen tien kandidaten mee die niets liever willen dan vrachtwagenchauffeur worden. Ruim zeshonderd mensen (waarvan vierhonderd vrouwen) hebben zich voor dit programma aangemeld. De vier uitverkoren vrouwen en zes mannen worden opgeleid tot trucker. Uiteindelijk is er maar één die de hoofdprijs opstrijkt: een baan en een geweldige reis door Zuid-Amerika.

Allereerst is het de taak aan de tien trucker wannabes om de drie vereiste theorie-examens te behalen. Geen makkelijke klus want sommige hebben een herexamen nodig om in de race te blijven. Met de theorie op zak kan het grote werk gaan beginnen. De tien truckers in spé beginnen aan hun rijlessen. Door middel van verschillende tests tonen zij hun vorderingen. Dit alles wordt beoordeeld door een jury, die bestaat uit twee vaste leden en één wisselend jurylid. Vaste juryleden zijn Bob Legius, voorzitter van een rijscholen-samenwerkingsverband en tevens adjunct directeur van een verkeersopleiding, en Cees Duyn, een ervaringsdeskundige met een nationaal en internationaal transport verleden van dertig jaar. Heeft een kandidaat voldoende verkeersinzicht, is hij of zij behendig genoeg en weet hij of zij zich te gedragen in het verkeer? De jury bepaalt welke kandidaat het minste heeft gepresteerd en stuurt diegene naar huis.

Naast deze competitie neemt Winston de kandidaten mee de truckerswereld in. Hij laat de chauffeurs zien wat er allemaal komt kijken bij het uitoefenen van het beroep trucker. Zo gaat Winston mee off road met de vrachtwagens van de Nederlandse landmacht en krijgt hij een uitgebreide heftruckcursus. Ook gunt Linda Langeslag, 22 jaar, hem een kijkje in de realiteit van een internationaal chauffeur, tijdens een transport naar Londen.

De finale van het programma vindt plaats in Zweden. De twee finalisten, die na slechts zes weken hun C en hun CE examen weten te halen, rijden daar met een vrachtwagen- aanhanger combinatie naartoe. Ze stippelen zelf de route uit en moeten onderweg opdrachten uitvoeren. Wanneer ze op de juiste lokatie terecht zijn gekomen, vindt daar de laatste en allesbeslissende test plaats. Wie is de beste Trucker M/V? En wie gaat er met de hoofdprijs van een baan naar keuze (nationaal, internationaal of bijzonder transport) en een geweldige reis vandoor?

Uitzending: wekelijks, vanaf 27 oktober, vanaf 19.30 uur bij RTL 7
---

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Susanne van der Klugt, Communicatie RTL Nederland via tel. 035-6718939 of via susanne.van.der.klugt@rtl.nl