Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | Oktober

* | Nacht van de Nacht in Smallingerland

Nacht van de Nacht in Smallingerland

In de Nacht van de Nacht gaat bij diverse overheidsgebouwen, maar ook bij particulieren bewust het licht ui. Ook de gemeente Smallingerland doet mee.

Op zaterdag 27 oktober 2007 vindt voor de derde keer de landelijke Nacht van de Nacht plaats. In heel Nederland worden tussen 18.00 en 24.00 uur activiteiten georganiseerd om de schoonheid van de nacht te beleven. Dit initiatief van Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties is bedoeld om Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen. Dit streven sluit aan bij het beleid van de gemeente Smallingerland om zorgvuldig om te gaan met de hoeveelheid licht in het openbare gebied. Bij het bepalen van de hoeveelheid verlichting wordt een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het voorkomen van lichthinder en behoud van veiligheid.

Lichthinder
De campagne vraagt aandacht voor lichthinder. Te veel licht stoort mensen en verstoort het dagnachtritme van dieren. Onderzoek wijst uit dat 90% van de Nederlanders zich wel eens ergert aan verlichting. 52% vindt het belangrijk dat het 's nachts donker is buiten de bebouwde kom. Tweederde van de Nederlanders is voorstander van de aanwijzing van donkergebieden. Hinder en ergernis van lichtvervuiling ondervindt 48 procent. Het aantal mensen dat last heeft van ernstige hinder is in tien jaar tijd verdubbeld. Nederland is een van 's werelds meest verlichte landen. Friesland is overigens 's nacht de donkerste provincie van Nederland.

Sierverlichting uit in Nacht van de Nacht
Naast overheden worden ook het bedrijfsleven en particulieren opgeroepen deze nacht extra terughoudend te zijn met verlichting. De gemeente Smallingerland zal haar sierverlichting deze nacht uit laten op de volgende plaatsen:

Boornbergum;
Boom Bosschawei (1st schijnwerper)

Drachten;
Eikenlaantje Fennepark (21st schijnwerpers)
Gevelverlichting winkels centrum Drachten (115st schijnwerpers) Toren Grote Kerk De Drift (2st schijnwerpers)
Drie bomen Noorderbuurt (8st schijnwerpers)
Gevel en hekwerk Museum (10st schijnwerpers)
Bomen Laweiplein (7st schijnwerpers)
Fietsbrug A7 (10st schijnwerpers)
Fietsbrug Zuiderhogeweg (57st schijnwerpers)
Fontijnen Laweiplein (70 schijnwerpers)

Drachtstercompagnie;
Klokkenstoel Tsjerkebuorren (2st schijnwerpers),

Opeinde;
Kunstwerk brug Kommisjewei (4st schijnwerpers).

Nijega;
Twee Kunstwerken Nijega (3st schijnwerpers).

Rottevalle;
Toren kerk (2st schijnwerpers).

Activiteiten
Tijdens de Nacht van de Nacht worden in het hele land allerlei activiteiten georganiseerd rondom duisternis, sterren en nachtdieren. Een overzicht hiervan vindt u op de website
www.laathetdonkerdonker.nl In Smallingerland heeft de KNNV-Drachten een "Nachtexcursie" georganiseerd. Om de duisternis te beleven vertrekt deze excursie om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het hertenkamp in Beetsterzwaag het donkere bos. Naast het luisteren naar de nachtgeluiden gaat men ook opzoek naar planeten, sterren en sterrenbeelden. Zie ook www.knnv.nl/drachten

Particulieren en bedrijven: doe mee! Alle verlichting die we voor één nachtje kunnen missen, s.v.p. uitlaten (maar denk om de veiligheid).