Gemeente Leeuwarden

Brandweer simuleert verstikkende huiskamer op Waagplein

Rook verstikt. Rookmelders redden levens...

Ter gelegenheid van de Nationale Rookmeldersdag zal Brandweer Leeuwarden op zaterdag 27 oktober van 13.00 tot 16.00 uur een tent gevuld met rook op het Waagplein plaatsen. Winkelend publiek kan zo, onder begeleiding van een brandwacht, ervaren hoe het in de praktijk is om te vluchten door rook. Hiermee wordt het belang van een rookmelder in huis geïllustreerd. De Nationale Brandpreventieweek met als slogan "Mama, waarom hadden wij geen rookmelder?" wil het gebruik van de rookmelder verder stimuleren.

Een klein beginnend brandje kan binnen 3 minuten uitgroeien tot een grote uitslaande brand. Naast het vuur schuilt het gevaar meestal ook in de rook. De rook is heet, zorgt dat er geen zicht meer is (en dus ook dat de vluchtende snel de weg kwijt is) en is verstikkend. Mensen met werkende rookmelders in huis hebben echter 100% meer kans om een woningbrand te overleven.

Rookmelders zijn het aangewezen middel om bijtijds te kunnen vluchten bij brand, wanneer het nog niet te laat is. Met rookmelders is er extra, waardevolle tijd om te ontsnappen. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen rookmelders belangrijk vindt. Slechts 60% heeft er echter ook daadwerkelijk zelf een gekocht. Onbekend is hoe hoog het percentage is van de mensen die ook daadwerkelijk de rookmelder aan het plafond hebben geïnstalleerd.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. 058- 233 4002 of rechtstreeks met de organisatie, mevr. Ingrid Weert, tel.06- 20018635.